Hisztériára orgazmust, fájdalomcsillapításra kokaint írtak fel a 19. század orvosai

A napjainkban már szokatlannak számító gyógymódokat az 1800-as években előszeretettel alkalmazták: akkoriban aki túlsúllyal küzdött, galandférget kapott, fogfájásra kokaint, egyes rákos megbetegedésekre pedig arzént írtak fel az orvosok.

Ma a kokain és a heroin is illegális drogként ismert, a múltban azonban teljesen legálisan lehetett mindkettőhöz hozzájutni. A gyógyászatban napi szinten alkalmazott termékek voltak – amíg fény nem derült sötétebb oldalukra. Lydia Kang könyvében az előző századok legfurcsább gyógymódjairól rántja le a leplet. Mi a legizgalmasabb részleteket válogattuk ki.

000kokain2

Orgazmus a hisztériára

A 19. század második felében a hisztériát a nők betegségének tulajdonították és olyannyira könnyű volt rásütni ezt valakire akkoriban, hogy egy amerikai orvos, Dr. Russell Trall kutatása szerint az amerikai nők 75 százalékát érintette akkoriban a baj. A gyógyítására igen kreatív megoldást találtak medencetáji masszázs formájában, amely során az orvos segítségével jutottak orgazmushoz a hölgyek. Később a vibrátort is erre a célra fejlesztették ki.

000kokain

Kokain – az érzéstelenítő

A pszichoanalízis atyja, Sigmund Freud nem csak stimulánsként, de helyi érzéstelenítőként is támogatta a kokain használatát az 1880-as években. Tapasztalatait a kor több elismert orvosával is megosztotta, így kezdték el használni a szert fogászati műtétek során is. 1886-ban aztán a Coca Cola megjelenésekor szintén ott volt az összetevők között a kokain – kilenc miligramm üvegenként -, de a drogot 1903-ban eltávolították a receptúrából.

000fat

Fogyás galandféreggel

Őrült diétákból a múltban sem volt hiány: a 19. század elején galandférgek petéit ették a fogyni vágyók, akkoriban ugyanis az volt az elterjedt nézet, hogy ha a férgek a bélrendszerben kikelnek, akkor a delikvens bármennyit ehet, nem fog hízni. Ehhez azonban egy akár 9 méterre is megnövő élősködővel kellett együtt élnie az embernek, amely aztán olyan mellékhatásokat is hozott magával, mint a fejfájás, izomgörcsök és rohamok és a demencia kialakulásának kockázata.

Rákra arzén

Az arzénnak többfajta jótékony hatást is tulajdonítottak a múltban, gyógyították vele a szifiliszt és az álmatlanságot is. Amikor az orvosok rájöttek, hogy a bőrbetegségeket is eltünteti – a pikkelysömört, az ekcémát és a fekélyeket – elkezdték daganatokra is használni, abban a reményben, hogy az arzén feloldja őket.

000heroin1

Heroin, mint fájdalomcsillapító

A német gyógyszeróriás, a Bayer az 1890-es évek végén mutatta be két új forradalmi termékét, az aszpirint és a heroint. Az utóbbit nemzetközi forgalomba is hozták, pirulaként, porként, elixírként is hozzá lehetett jutni. Fájdalomcsillapításra használták és az asztmát, a tuberkulózist és különböző meghűléses betegségeket is gyógyították vele, majd a morfiummal szemben számos előnyét hangoztatták különböző fórumokon a szakemberek is – a többi között azt is, hogy nem lehet rászokni. A 20. század elején aztán előtérbe került a drog sötét oldala és kivonták a forgalomból.

Fotó: Flickr – Karen Neoh

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez