30 éves hajsza után fogták el Fehér Fejet, a brazil kokókirályt

Álnéven élt és plasztikai sebésszel átszabatta az arcát Luiz Carlos da Rocha, akit az alvilág és a rendőrség Cabeca branca (fehér fej) néven emlegetett. Harmincéves hajsza után bukkantak rá Mato Grosso tartományban.

150 rendőr és különleges ügynök vett részt az akcióban, mely stílszerűen a Kísértet akció nevet viselte. Sikerült letartóztatni Fehér Fej jobbkezét is. Tízmillió dollár értékben koboztak el magánrepülőt és luxusautókat a helyszínen.

A kokókirály vagyonát többszáz millió dollárra becsülik, de lehet, hogy milliárdos is. Szervezete ugyanis az egész amerikai kontinensre kiterjedt. A kokain termelése Bolíviában, Kolumbiában és Peruban folyt. Innen az árut Brazília nyugati részére szállították, ahol szétosztották a kokaint. Jutott belőle Észak-Amerikának, de innen látták el Latin-Amerikát is. A brazil nagyvárosok: Rio de Janeiro és San Paulo innen kapták a legtöbb kokaint.

A háttérbe húzódó Fehér Fej kiváló szervező volt egy olyan országban, ahol ez kivételes tulajdonságnak számít. Ráadásul a rendőrség nemcsak szervezetlen, de korrupt is. Így Fehér Fej mindig idejében fülest kapott arról, hogy nyomában vannak a zsaruk. A brazil rendőröknek végül az USA drogelhárításának segítségével sikerült becserkészniük a drogbárót, aki harmincéves hajsza után került horogra és valószínűleg élete hátralevő részében már börtönben elmélkedhet arról, hogy a szerencse forgandó. Bár Latin-Amerikában a korrupt rendőrök vagy börtönőrök gyakran lehetővé teszik a szökést. Ezért szokta kikérni az USA azokat a drogkirályokat, akik az igazán nagy pénzt az észak-amerikai piacon szerezték.

Fotó: brazil rendőrök / Simple Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez