Csak 20 évet kapott a terrorista testvére – az ügyészség fellebbez

Életfogytiglan helyett húszéves börtönbüntetést kapott az iszlamista terrorista testvére, aki hét ember, köztük három gyerek meggyilkolásában segédkezett Franciaországban. Az ügyészség fellebbez

Egy zsidó iskola előtt kezdett el lövöldözni Mohamed Merah, aki három gyereket és egy tanárt megölt, másokat megsebesített Toulouse városában, Franciaország déli részén. Később a kommandósok bekerítették és megölték az iszlamista terroristát, aki összesen hét emberrel végzett ámokfutása során. A Merah-per fő vádlottja tehát meghalt még 2012-ben, most testvére és legjobb barátja állt a bíróság előtt terrorizmus támogatásának vádjával.

Az ügyésznő mindkettőjükre a legsúlyosabb büntetést kérte: a testvérre életfogytiglant, a legjobb barátra 20 év fegyházat. Mindketten részt vettek a terrorista csoport szervezésében és ők szereztek fegyvert és golyóálló mellényt az iszlamista terroristának. A bátyja tulajdonképpen a mentora volt a fiatal terroristának, aki drogfüggő volt és valószínűleg nem is tudta pontosan felmérni tettének következményeit. A fivér volt a csoport feje, Oszama bin Ladennek nevezte magát. Gyilkolni ő nem gyilkolt, de öccsét ő vette rá a véres ámokfutásra. Mohamed Merah először három katonát lőtt le Montauban városában. Majd következett a mészárlás a zsidó iskola előtt Toulouse-ban.
A bíróság szerint a vádlottak bűnösök voltak terrorista szervezkedésben, de nem találták őket bűnrészesnek a gyilkosságokban. Ezért kapott a fivér húszéves, a legjobb barát “csak” tizennégy éves börtönbüntetést. A védőügyvédek elégedettek voltak az ítélettel, az áldozatok családtagjai nem.

Az ügyészség azonnal közölte, hogy fellebbez, mert nem ért egyet az ítélettel, mely nem a maximális büntetést rótta ki a terrorista testvérére és annak legjobb barátjára.
Mohamed Merah halála előtt azzal vádolta a terrorelhárító szolgálatot, hogy ők manipulálták az egész akció során. Azt állította, hogy felső kapcsolata az iszlamista terrorszervezetben valójában a francia nemzetbiztonsági szolgálat századosa volt. Franciaországban hivatalosan egy kábítószeres terrorista fantazmagóriájának minősítették a vádakat, de sok dokumentumot titkosítottak az ügyben, mely az első iszlamista terrorakciósorozat volt Franciaországban a 21. században.

Fotó: Mohamed Merah

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez