Launda Naach – a 350 éves indiai hagyomány, amikor a férfiak nőkké változnak

A kevéssé ismert népművészeti forma nemcsak a külsőségekről, hanem dalokról, táncról, komédiáról is szól Kelet-Indiában.

A Launda Naach hagyományáról és művészeiről kevés írásos forrás van, munkájukat tekintve azonban egyfajta vándorszínészeknek tekinthetők Indiában. Ők ugyanis azok a férfiak, akik egészen fiatal koruktól kezdve azon dolgoznak, hogy minél tökéletesebben hozzanak egy női karaktert az előadásaikban.

000naach2

A The Hindustan Times szerint életre szóló hivatás ez, melynek során a Kelet-Indiából induló művészek egész Indiát beutazzák. Női ruhában, sminkben és női hajviselettel – sokszor parókában – lépnek a színpadra, lerombolva ezzel a kasztok és nemek közti határokat. Ilyenkor megjelennek az adott régióra jellemző sajátosságok is: a dalok, a tánc és a humor sem hiányozhatnak.

000naach

Vannak olyan férfiak, akik családos emberként változnak időről időre nővé, de a transzneműek közül is sokan választják ezt a hivatást. Bár nem szeretik, ha a transzvesztitákkal keverik őket, a közönséget mégis megosztják: a magasabb kasztok képviselői szerint ugyanis közönséges, amit csinálnak, így nem ritka, hogy megtámadják őket egy-egy előadás után. Ez elkerülhetetlen, hiszen a Naach művészek egyik feladata, hogy provokáljanak – amivel ők tisztában vannak. A veszélyek ellenére vállalják a munkát, hiszen úgy tartják, hogy művészetükkel egy felsőbb célt szolgálnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez