Őfelsége nem tudta: pénzét offshore cégek kímélték meg az adózástól

II. Erzsébet királynő Nagy-Britannia egyik legvagyonosabb asszonya, de személyesen nem foglalkozik azzal, hogy mitől is olyan gazdag. Így fordulhatott elő, hogy a vagyonkezelő cég, mely Erzsébet királynő pénzét forgatja, a Kajmán szigetekre mentett több mint tízmillió fontot egy offshore cég segítségével.

Mindez a Paradicsom Papírokból derült ki. Szorgos oknyomozó újságírók adóparadicsomok információs rendszereit kutatva többmillió olyan számlára bukkantak, melyek offshore cégek segítségével rejtették el az illegális jövedelmet az adóhivatal elől. Az angol királynőn kivül bőségesen szerepelnek a listán a brit, az amerikai vagy az orosz elit tagjai. Trump amerikai elnök nem is nagyon titkolja, hogy nem fizet adót, bár azt nem fejtette ki, hogy hova rejti pénzét. Most közeli embereiről derült ki, hogy ők is nyakig benne vannak a Paradicsom Papírok botrányában.

A legkínosabb helyzetben kétségkívül Nagy-Britannia 90 feletti uralkodója van. Ő hatvanöt éve, amióta trónra lépett, a tisztesség mintaképének számít hazájában és az egész világon. De honnan van ennyi pénze Őfelségének?

Mindenekelőtt a lancasteri hercegség az, amely 1399 óta garantálja a mindenkori uralkodó anyagi biztonságát. A hercegséget jelenleg 519 millió fontra értékelik. A befolyó jövedelemmel gazdálkodnak azután a királyi vagyonkezelők. Akik olykor kétes értékű cégeket bíznak meg, hogy Őfelségét mentesítsék az adófizetés nyűgei alól. Erzsébet királynő mint adócsaló? Minden tisztes brit polgár megremeg a vád hallatán. Magát a királynőt állítólag sokkolta a hír. Tanácsadói most azon tanakodnak: miképp lehetne lemosni a gyalázatot, hiszen az angol királynőt mégsem vádolhatják adócsalással…

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez