Vietnamba érkezett az amerikai elnök, aki mégsem találkozik Putyinnal

Indoklás nincs, de találkozó nem lesz.

“Nem sikerült megfelelő időpontot találni, ezért nem kerül sor személyes találkozásra Putyin orosz elnökkel Vietnamban” – közölte a Fehér Ház szóvivője. Sarah Sanders nem indokolta meg a döntést. Mint ahogy arra a kérdésre sem válaszolt, hogy Trump elnök vasárnap még miért beszélt arról, hogy az orosz elnökkel való találkozás sokat segíthet az észak-koreai válság megoldásában. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter már tegnap jelezte: nincs még döntés a Trump-Putyin csúcstalálkozóról.

A két elnök legutóbb nyáron Hamburgban találkozott egymással  amikor mind a ketten részt vettek a G20 csúcstalálkozón. Most Moszkvában már szinte biztosra vették az újabb találkozót. Valószínű tehát, hogy az amerikai oldalon történhetett valami, ami megakadályozza a két elnök találkozóját Vietnamban, ahol az ázsiai és csendes-óceáni vezetők tartanak csúcstalálkozót november 10 és 12 között.

Washingtonban vizsgálódnak Trump orosz kapcsolatairól. A szenátusi vizsgálóbizottság és az FBI aziránt érdeklődik, hogy tavaly a választási kampány idején milyen kapcsolatok fűzték Trump vezérkarát a washingtoni orosz nagykövetséghez. Trump vejét, Jared Kushnert is beidézték a szenátusi vizsgálóbizottság elé. Annak idején ő tartotta a kapcsolatot az oroszokkal, miután Paul Manafortot, a kampányfőnököt Trump kénytelen volt elbocsátani túlságosan szoros orosz kötődése miatt. Paul Manafort ellen jelenleg jogi eljárás van folyamatban Washingtonban.

Fotó: Hanoi – Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez