Kissinger Moszkvában: Trump és Putyin első találkozója jobb körülményeket teremthet a világban

A 94 éves veterán diplomata, aki szívesen hasonlítja magát a magyar történelemből is jólismert Metternich kancellárhoz, Moszkvában tartott előadást egy konferencián. Ebből az alkalomból Putyin elnök meghívta Kissingert egy eszmecserére.

Utána a sajtóértekezleten az USA egykori sztárdiplomatája csak ennyit mondott: Trump és Putyin Hamburgban nemcsak a két állam kapcsolatain javíthat, de a világ számos részén jobb körülményeket teremthet a rendezésre. Ez nyilvánvaló célzás volt Szíriára és Ukrajnára, ahol jelenleg a legélesebb a szembenállás az USA és Oroszország között. Kissinger nem adott lehetőséget az újságíróknak a kérdezésre. Dmitrij Peskov, Putyin szóvivője cáfolta, hogy Kissinger előkészítette volna a két elnök csúcstalálkozóját, melyre a jövő hét végén Hamburgban kerülhet sor. Mindketten részt vesznek ugyanis a G20 csúcson a német kikötővárosban.

Kissinger Németországból szüleivel együtt emigrálni kényszerült az Egyesült Államokba, mert a zsidó család életveszélyben volt a nácik idejében. Kissinger diplomáciatörténetet tanított a legnevesebb amerikai egyetemeken. Egyik leghíresebb könyvét Metternich osztrák kancellárról írta, aki több mint fél évszázadon át volt a Habsburgok diplomata sztárja. Nixon elnök idejében Kissinger az USA diplomáciájának vezetője volt. Ő vitte el Nixont Pekingbe 1972-ben és ezzel megkezdődött a Szovjetunió bekerítése. Idős kora ellenére Kissinger fáradhatatlanul dolgozik. Nemcsak könyveket ír, de tanácsadói munkát is végez. Ha Moszkvába vagy Pekingbe látogat, akkor ma is a legmagasabb helyen fogadják. Részt vett Donald Trump diplomáciai csapatának az összeállításában: ő javasolta külügyminiszternek Rex Tillersont, aki addig az ExxonMobil olajóriás főnöke volt.

Kissinger az egyik szülőatyja volt a detente (enyhülés) kifejezésnek. Ez a folyamat vetett véget végül a hidegháborúnak. Ma is a tárgyalások híve a katonai megoldásokkal szemben. Donald Trump a választási kampánya során azt ígérte: megjavítja az USA kapcsolatait Putyin orosz elnökkel. Ebből egyelőre nem sok minden valósult meg. Ennek oka az is, hogy maga Trump is vizsgálat alatt áll: nem volt-e meg nem engedett orosz kapcsolata korábban? Első nemzetbiztonsági tanácsadója, Flynn tábornok épp azért kényszerült lemondásra, mert rábizonyították a túlságosan szoros kapcsolatot Oroszország washingtoni nagykövetségével.

A Trump-Putyin találkozót az egész világon érdeklődve figyelik. Lavrov orosz külügyminiszter szerint már az is eredmény, hogy nem telefonon beszélnek egymással. A személyes találkozás Reagan és Gorbacsov között annak idején meggyorsította a megegyezést a két nagyhatalom között. Lehet, hogy – hála a 94 éves Kissinger előkészítő diplomáciájának – a Trump-Putyin találkozó is sikeres lesz Hamburgban, ahol a jövő hét végén gyűlnek össze a G20 államok vezetői.

A kép forrása: President of Russia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez