Milliós tüntetés Barcelonában a politikai foglyok kiszabadításáért

Ezt tervezi szombatra két katalán függetlenségi szervezet, az ANC és az Omnium.

Agusti Alcoberri, a katalán parlament alelnöke a párizsi Le Figarónak nyilatkozott : a vezetőink fele börtönben, a másik fele külföldön. Ezért ennek a tüntetésnek az a jelszava, hogy Szabadságot a politikai foglyoknak! A minta számunkra a szeptember 11-i tüntetés. Akkor a katalán függetlenség napján több mint egymillió ember ünnepel Barcelonában 2010 óta. Most kicsit nehezebb a helyzet, mert nem volt időnk a szervezésre, de bízunk benne, hogy több mint egymillióan lesznek! Nemcsak politika lesz, hanem zenekarok is, mert igazi népünnepélyt szeretnénk. Ma Katalóniában mindenki szomorú. Ezen szeretnénk változtatni!

A szervezőknek a legnagyobb gondot az a 8-10 ezer spanyol rendőr jelenti, akiket Mariano Rajoy miniszterelnök küldött Katalóniába, miután annak vezetői kikiáltották a függetlenséget. Rajoy miniszterelnök a tervezett tüntetés kapcsán megerősítette álláspontját: az Európai Uniót nem népek, hanem államok alkotják. Spanyolország egy ilyen állam, melynek része Katalónia is. Ennélfogva a letartóztatott katalán vezetők nem politikai foglyok, hanem az államrend megváltoztatására törekvő lázadók – mondta a spanyol miniszterelnök. Madrid korábban kérte Belgiumot, hogy adja ki Carles Puigdemontot, Katalónia elnökét, aki néhány miniszterével Brüsszelbe menekült, hogy elkerülje a letartóztatást.

A spanyol kormány választást írt ki Katalóniában december 21-re. Madridban abban bíznak, hogy ekkor többségbe kerülnek azok, akik nem kívánják Katalónia kiválását Spanyolországból. Az EU teljes mértékben támogatja a spanyol kormány álláspontját. Eddig egyetlen állam sem ismerte el Katalónia függetlenségét. Az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani többször is megerősítette az EU hivatalos álláspontját: ha Katalónia kiválik Spanyolországból, akkor ezzel automatikusan kívül helyezi magát az Unión is.

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez