Tüntetés Varsóban az igazságügyi reformok ellen

Szabad európai Lengyelországot! – skandálták a tüntetők az elnöki palota előtt Varsóban azt követően, hogy a parlament alsóháza megszavazta a törvényt a Legfelső Bíróságról.

Az ellenzék és az Európai Unió Bizottsága szerint ez a törvény két másik igazságügyi döntéssel együtt kormányzati ellenőrzés alá helyezi a bíróságokat. Márpedig az EU a demokrácia egyik fő szabályának tartja a hatalmi ágak teljes függetlenségét. Ezért a tüntetők azt követelték Duda elnöktől: ne írja alá a törvényt! A szenátus ma szavaz erről, de aligha kétséges az eredmény, hiszen a kormánypártnak többsége van a parlament mindkét házában. A köztársasági elnök is a kormányzó párt embere. Donald Tusk, aki korábban Lengyelország liberális miniszterelnöke volt és most az Európai Tanács elnöke, találkozót kért Duda elnöktől, de kérését visszautasították.

Az Európai Unió Bizottsága azzal fenyegette meg Lengyelországot, hogy ha végrehajtja az igazságügyi reformot, akkor alkalmazzák vele szemben a nevezetes hetedik cikkelyt. Ez azt jelenti, hogy Varsó nem vehet részt az EU-döntéshozók megbeszélésein. A hetedik cikkelyt csak akkor lehet alkalmazni, ha minden uniós tagállam megszavazza azt. Magyarország máris jelezte: nem szavazza meg a hetedik cikkely alkalmazását Lengyelországgal szemben.

Fotó: az elnöki palota Varsóban / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez