Clinton legveszélyesebb ellenfelével van tele a sajtó

Indul-e vagy sem a elnökválasztáson a demokrata bázis kedvence, Elizabeth Warren. Ez most a nagy kérdés.

Az amerikai politikai sajtó a massachusettsi szenátor hétfői interjújával foglalkozott, amelyben megint kijelentette, hogy “nem pályázom az elnökségre” (I am not runnig for president), méghozzá egymás után többször, ugyanezekkel a szavakkal. Amivel gyakorlatilag egyáltalán nem válaszolt a kérdésre, hogy indulni-fog az elnökválasztáson, hogy tervezi-e az indulást, vagy soha nem fog indulni.

Mert csak azt közölte, hogy most, jelenleg, ebben a pillanatban pont nincsen azzal elfoglalva, hogy kampányba bocsátkozzon az elnöki székért, és ezt nem felejtette el egy politikai újságíró sem kiemelni az NPR-nak adott interjújáról szóló beszámolókban. Főleg azután, hogy pontosan ugyanezekkel a szavakkal válaszol az elnökválasztáson való indulását firtató kérdésekre már majdnem egy éve.

Warren az elmúlt hónapokban egyre ismertebbé és ismertebbé vált az országos politikai színtéren, és egyre többször emlegetik a Hillary Clinton elnöki reményeire legveszélyesebb demokrata politikusként, akinek meg lenne az esélye arra, hogy “balról előzve” legyőzze a demokraták nagyágyúját a párton belüli előválasztások alatt.

A Demokrata Párt balszárnyának kedvence – aki leginkább a Wall Street bankárjai elleni fellépésével vált progresszívek hősévé – sokszor kritizálta saját párját amiatt, hogy túlságosan közeli kapcsolatot ápol a pénzintézetekkel, ezzel egyre népszerűbbé vált a baloldali demokraták körében, akik pont amiatt kritizálták Clinton, hogy a leggazdagabbak érdekeit képviseli.

Nem véletlen, hogy Warren indulását egyre többen és egyre erősebben követelik a demokrata párt tagjai közül. A befolyásos liberális MoveOn.org szervezet kampányt indított ennek elérésére, és nemrég Barack Obama csapatának 300 egykori tagja írt nyílt levelet számára, arra bíztatva, hogy mérettesse meg magát 2016-ban.

Két lehetőség van. Warren tényleg nem akar indulni, és csak azért adja a kétértelmű válaszokat, mert azokkal a sajtó középpontjában maradhat, és ez segíti a szenátusi munkájában. Vagy tényleg játszadozik az ötlettel, de egyelőre nem érzi úgy, hogy bármi esélye is lenne Hillary Clintonnal szemben, aki jelenleg a legerősebb és egyben legyőzhetetlennek tűnő elnökjelöltnek tűnik. Ez utóbbi esetben csak arra kell várni, hogy az elkövetkező egy évben változzon a politikai légkör, hogy a szenátor végre egyértelmű választ adjon a kérdésre, indul-e az elnökségért.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez