Kiásták magukat egy thaiföldi börtönből

Mintegy 25 kínai ujgur férfi ásta át magát egy thaiföldi börtön falán az éjjel. Húszan még szökésben vannak.

Még 2014-ben zárták be őket, további 200 ujgur nemzetiségű kínaival. A hatóságok szerint a cellafalba vágtak lyukat törött padlólapokkal, majd pokrócok segítségével másztak át a szögesdrót kerítésen, a maláj határ közelében. Ötöt közülük elkaptak. A többiek nyomát a heves eső elmosta. A határnál ellenőrző pontokat állították fel, hogy el tudják fogni őket.

Hszienjang környékéről több száz, az ujgur kisebbséghez tartozó muszlim menekült el a kínai elnyomás elől az elmúlt években. Peking tagadja, hogy ezért lépték volna át a határt, szerinte szimplán illegális migránsokról van szó. A kínai hatóságok mindazonáltal azzal vádolják az ujgurokat, hogy elszakadásuk érdekében erőszakot alkalmaznak, zavargásokat szítanak.  Ezért az elmúlt években több százat vettek őrizetbe és végeztek ki közülük.

Emberi jogi aktivisták szerint az ujgurokat gazdasági, kulturális és vallási üldöztetés éri Kínában már évtizedek óta. Ha pedig el akarnak menni, nehezen kapnak útlevelet. Akik papírral vagy papír nélkül mégis ki tudnak jutni Kínából, azok többnyire Törökországba igyekeznek. Nem oly rég egy thaiföldi bíróság úgy határozott, hogy addig nem enged el egy csoport ujgurt, amíg nem igazolják az állampolgárságukat. Törökország is és Kína is azt állította, hogy az ő polgárairól van szó. Thaiföldről két évvel ezelőtt 100 embert visszaküldtek Kínába – akkor világszerte nagy volt a felháborodás.

A most elszökött raboknak nem voltak papírjaik és az állampolgárságukat sem tudták megállapítani – mondta el egy bevándorlási tiszt újságíróknak.

Fotó: ujgurok thaiföldi börtönben / Reuters

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez