Putyinnál járt Aszad

A szíriai elnök az este kereste fel orosz kollégáját és szövetségesét Szocsiban, Vlagyimir Putyin nyaralójában. A találkozó tényét előre nem harangozták be.

Vlagyimir Putyin tárgyalásos rendezést sürgetett Szíriában, azt hangsúlyozta, hogy véget kell vetni az elhúzódó polgárháborúnak – áll a Kreml szűkszavú közleményében. A két elnök legutóbb két éve találkozott egymással – 2015-ben, röviddel azután, hogy Oroszország hadserege beavatkozott a szíriai konfliktusba Bassár el-Aszad oldalán.

A mostani találkozó után Putyin arról beszélt az orosz állami televízióban, hogy Trump amerikai elnökkel és a katari emírrel és tárgyalni kíván a szíriai válság megoldásáról. Szerdán pedig Irán és Törökország államfőivel ül asztalhoz, a háromoldalú megbeszélésen is ez lesz a téma.

“Hosszú út áll még előttünk, amíg teljes győzelmet aratunk a terroristák felett” – mondta az orosz elnök Szocsiban, Aszad ugyanott arról beszélt, hogy a mostani helyzetben szerinte is a politikai rendezésen a sor, miután sikerült meggyengíteni a terroristákat. A szíriai elnök ezt a kifejezést használja az ellene lázadó erőkre is.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és az Európai Unió vezetői a szíriai háború kezdete óta sürgetik Aszad távozását – részben az elnök jövőjének kérdésén véreztek el a korábbi béketárgyalások.

Szerdán a szíriai ellenzék különböző csoportjai is tárgyalóasztalhoz ülnek a szaúdi fővárosban, Rijádban. A cél az, hogy létrehozzanak egy olyan testületet, amely mindannyiukat képviseli a jövő héten Genfben, az amerikaiak által támogatott szíriai megbeszéléseken.

Fotó: President of Russia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez