Minőség vagy nézőcsalogatás? 24 órás sztrájk a közszolgálati médiában Franciaországban

Reformot hirdetett a közszolgálati médiában Macron elnök és ez a gyakorlatban a költségvetés csökkentésével jár. A közszolgálati televíziók esetében ez 50 millió eurót jelent. Ez nem túlságosan sok a 3 milliárd eurós költségvetéshez képest, de a televíziós újságírók mégiscsak sztrájkba léptek szerdán.

Mi volt a célja a 24 órás munkabeszüntetésnek? Az újságírók hangsúlyozzák, hogy egyáltalán nemcsak a pénzről van szó, hanem az egész reform nem tetszik nekik. Az ugyanis nézettséget vár el a műsoroktól. Az elnök asszony ennek megfelelően növeli a szórakoztató produkciók számát a hírműsorok terhére. Ezt viszont az újságírók többsége elveti: bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Delphine Ernotte elnök asszony ellen. Ezt a televíziós újságírók 84%-a megszavazta. Miért nem bíznak az elnök asszonyban? Mert nem képes olyan feltételeket biztosítani, amelyek alapján minőségi hírszolgáltatást nyújtana a közszolgálati televízió Franciaország polgárainak. Az újságírók szerint ez a közszolgálati média fő feladata, nem pedig az, hogy a költségvetési egyensúly érdekében nézőcsalogató műsorokat állítson elő.

Az elnök asszony csapdában van, hiszen Emmanuel Macron elnök a reform végrehajtását várja tőle, miközben a televíziós újságírók döntő többsége ezt elutasítja. Macron elnök persze nem véletlenül sürgeti a reformot: csökkentenie kell a központi költségvetés hiányát, hogy az megfeleljen a maastrichti kritériumnak, vagyis a GDP-hez viszonyított 3%-nak. Macron meg akarja reformálni az egész eurozónát, de ehhez mindenképp kell német támogatás is. Berlinből viszont azt üzenik a francia elnöknek: előbb tedd rendbe a saját költségvetésedet! A központi költségvetés hiánya csak az egyik oka a közszolgálati média reformjának. A másik cél az, hogy beállítsa a közszolgálati médiát Macron reformjai mögé. Elvben persze a közszolgálati média nem függ közvetlenül az államfőtől Franciaországban, de annak költségvetése igen. Így most patthelyzet alakult ki a közszolgálati televíziókban, ahol 24 órás sztrájkot tartottak az újságírók. Ez aligha járult hozzá a nézettség növeléséhez, pedig Macron reformjának a francia közszolgálati médiában éppen ez a célja.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez