Fekete kedd Oroszországban – összeomlóban a rubel

Fekete hétfő után fekete kedd köszöntött ma délután Oroszországra. Mélyzuhanásban a rubel, Dmitrij Medvegyev pedig tanácskozást hívott össze a kabinet közgazdászaival.

Moszkvai idő szerint 15:00-kor, egy dollárért 76,4, egy euróért pedig 96,84 rubelt adtak a piacokon – számolt be az orosz ellenzéki hírtelevízió, a Dozsdgy. Ezek szerint egy rubel már éppen csak négy forintot ér, az év eleji hét forinttal szemben.

Bár állítólag a humor segít, nem valószínű, hogy jóízűen nevetnek az oroszokon azon a viccen, amit az MTI moszkvai tudósítója osztott ma meg közösségi oldalán:
“Szása: Petya, találkozzunk 63 rubel 20 kopejkánál a Naibullina és a Központi bank sarkánál!
Petya: Elnézést, 30 kopejkát késtem! Nem lehetne 64-nél?”

Hogy mekkora a baj, azt az is jelezheti, hogy Dmitrij Medvegyev, miniszterelnök éppen a kabinet szakembereivel gyűlésezik. Bár Vlagyimir Putyin még egyelőre erre nem készül, de folyamatosan egyeztet az illetékesekkel, tájékoztatott pár perccel ezelőtt a RIA Novosztyi hírportál, ahol már vészjelzésként pirosan villog az “1 euro=100 rubel” felírat.

Mindez az orosz jegybank tegnapi drasztikus lépése után történik, amely 6,5 százalékkal emelte fel az alapkamatot, elérve ezzel a 17 százalékot, valamint a pénzintézetek dollárral történő ellátását is kiterjesztették.

Úgy tűnik beért a nyugati szankciók hatása: rohamosan gyengül a rubel. Míg tegnap reggel egy euró még 72, este már 80, most pedig 100 rubelbe kerül. Ez egy nap alatt 11 százalékos értékcsökkenést jelent.

Bár tegnap a miniszterelnök még nyugalomra intette a lakosságot, mondván majd újra növekedésnek indul a rubel árfolyama, ma már jóval gondterheltebb. Miközben éppen tanácskozik, a Dozsdgy televízió a Slon.ru orosz hírportál gazdasági szakértőjével elemezte a helyzetet. Alekszej Mihajlov szerint ez még egyáltalán nem a vég, februárban akár 150 rubel is lehet a dollár a jegybank új „essen minél erősebben” politikája miatt, amivel stabilizálni szeretnék a rubelt.

A Raiffeisen Bank elemzői szerint tegnapi lépésével éppen csak megkezdte harcát a jegybank a rubelért. „Elkerülhetetlen volt ez a bátor lépés, hogy ki ne törjön a pánik a piacon és ne induljon meg a rubel, illetve az orosz aktívák tömeges eladása” – idézte a bank közleményét a RIA Novosztyi. Arra is figyelmeztetnek, mennyire nehéz lesz majd az államnak visszaállítania a nemzeti valutába vetett bizalmat. Ilyen körülmények között a pesszimista prognózis 1,5 százalékosra becsüli az orosz gazdaság romlását a következő évben.

Délután pedig a jegybank első alelnöke, Szergej Svecov kritikusnak nevezte a rubel helyzetét. „Egy évvel ezelőtt még álmomban sem gondoltam, hogy ez megtörténhet. […] Sok résztvevő nagyon nehéz helyzetben van a történtek miatt. Higgyék el nekem, a Központi Bank igazgatótanácsa rossz és nagyon rossz között választott. Ami ma és az utóbbi napokban történt, bármilyen következményekkel járhat” – idézte Svecovot az Interfax hírügynökség. Ugyanakkor előrevetítette, további intézkedések várhatóak a stabilizáció érdekében.

Cikkünk folyamatosan frissül.

(Kép: Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez