Maximális terrorkészültség Franciaországban

90 ezer rendőr és csendőr ügyel a rendre Karácsony és Szilveszter idején Franciaországban. Konkrét terrorfenyegetésről nincs tudomásunk, a készültség ennek ellenére maximális – közölte a belügyminiszter.

Franciaország kedvelt célpontja az iszlamista terroristáknak, akik szeretik a szimbolikus merényleteket. Az Iszlám Állam felszólította híveit: Karácsony és Szilveszter idején kövessenek el merényleteket olyan országokban, melyek döntő szerepet játszottak abban, hogy a dzsihádharcosok katasztrofális vereséget szenvedtek Szíriában és Irakban.

Franciaországban véget ért a rendkívüli állapot, melyet a nagy párizsi merényletsorozat után vezettek be 2015-ben. Helyette olyan terrorellenes törvény lépett életbe, mely lehetővé teszi a rendőrség, a csendőrség és a hadsereg terrorelhárító erőinek maximális mozgósítását akkor is, ha nincs terrorakció. Macron elnök számára abszolút prioritás a terrorizmus elleni harc. A francia elnök ezért is töltötte az elmúlt napokat Nigerben olyan francia katonák között, akik az iszlamista terror ellen Afrikában harcolnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez