Meghalt Oszama bin Laden unokája

A 12 éves fiút ugyanúgy hívták, mint hírhedt nagyapját.

Az ifjabb Oszama az apja politikai örökségére pályázó Hamza bin Ladennek volt a legidősebb fia. A világ úgy értesült a haláláról, hogy valakik kiszivárogtatták azt a gyászlevelet, melyet Hamza írt a saját édesanyjának. Arról nem tett említést, hogy mi volt a halál oka – legalábbis a kiszivárogtatott levélben nincs szó erről. Van viszont szó mártíromságról, ami az iszlamisták szóhasználatában azt jelenti, hogy a dzsihádért folytatott harcban ölték meg. A Hindustan Times úgy tudja, hogy a pakisztáni-afgán határon lett a gyerek légicsapás áldozata, valamikor nyáron, de az al-Kaida hívei csak most kezdték el megosztani a gyászlevelet – derül ki a Terrormonitor oldaláról.

screenshot

Megfigyelők szerint azonban a gyerek halálának oka lehetett egy kezeletlen betegség is. Hamza bin Laden családja bujkál, elképzelhető, hogy ezért nem jutott rendes orvosi segítséghez a fiú. Hamza a levélben említést tesz a családot ért más veszteségekről is, így arról, hogy fivérével, Szaaddal egy drón végzett és egyik lánytestvére szülés közben vesztette életét.

Oszama bin Ladennek 11 fia volt, közülük az 1989-ben született Hamzát tartotta a legtehetségesebbnek, őt tekintette a trónörökösnek. Miután Oszama bin Ladent 2011 tavaszán megölték, a helyettese, Ajman al-Zawahiri lett az utóda. Neki hiányzik a karizmája, ezért az al-Kaida népszerűség visszaesett. A dzsihádharcosok mindinkább az Iszlám Államra figyeltek, melynek vezére, az önjelölt kalifa egykor maga is az al-Kaida egyik emírje volt. Míg az Iszlám Állam az egész világon támadja a nyugati értékrendet, addig az al-Kaida elsősorban az USA-ra és Izraelre koncentrál. Hamza bin Laden arra hívja fel a dzsihádharcosokat, hogy egyéni öngyilkos merényleteket kövessenek el az Egyesült Államokban és Izraelben. Ezért került Washingtonban a globális terroristák listájára Oszama bin Laden fia, Hamza, akit sokan az al-Kaida leendő vezérének tekintenek.

Fotó forrása: Al Arabiya

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez