Első női védelmi miniszterét gyászolja Spanyolország

Carme Chacón akkor szerepelt világszerte a címlapokon, amikor 2008-ban várandósan látogatta meg az Afganisztánban szolgáló spanyol katonákat. A most 46 éves egykori minisztert vasárnap holtan találták madridi otthonában. A szíve vitte el.

Carme Chacón jelkép volt Spanyolországban, mégpedig a katonai kormányzás évtizedei után bekövetkezett kulturális változások jelképe. Az egykori védelmi miniszter 2007-ben először a lakásügyi tárca vezetőjeként szolgált José Luis Rodríguez Zapatero szocialista kormányában. Az egykori miniszterelnök most azt nyilatkozta, hogy összetörte a szívét bajtársa és barátja halála. Ami a teljes spanyol politikai életet megrázta. Carme Chacón egy 8 éves kisfiút hagyott maga után: Miguelt, akivel azon a híressé vált afganisztáni úton héthónapos terhes volt.

Akkor ötödik napja szolgált védelmi miniszterként. Azt nyilatkozta az El Pais-nak, hogy terhes vagy nem, kötelessége meglátogatnia azokat, akik más népek szabadságáért kockáztatják az életüket. “Egy állapotos nő nem beteg. Persze nehezebb egész nap talpon lenni terhesen. De ki akartam fejezni a hálámat azoknak, akik saját életüket veszélyeztetik, hogy békét vigyenek a konfliktusok által sújtott térségekbe.”

twitter

A most elhunyt volt miniszternek fiatal korában azt tanácsolták, hogy ne szüljön gyermeket és éljen nyugodt életet, miután nem volt teljesen egészséges a szíve. De ő ezt a jelek szerint nem vette figyelembe. Már 18 évesen politikusnak állt, először tanácsosként, aztán szülővárosa, Barcelona parlamenti képviselőjeként. Közben Floridában politikatudományt tanult.

Spanyolország modern politikai színpadának kiváló alakját veszítette el. A nők pedig egy olyan társukat, aki végig kiállt a nők szerepének fontossága mellett a modern társadalomban, már az egyetemen is – emlékezett meg Carme Chacónról alma matere, a floridai Miami Dade College elnöke.

Forrás: BBC

Fotó: AFP, Twitter

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez