Kína leggazdagabb asszonya négy nap alatt kétmilliárd dollárral lett gazdagabb

Sehol másutt nem nő olyan gyorsan a dollármilliárdosok száma és vagyona, mint a kommunista párt által vaskézzel vezetett Kínában. A nők sem maradnak ki a nagy gazdagodási hullámból.

A Mennyei Birodalom leggazdagabb asszonya mindössze 36 éves és Kína egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő cégének a főrészvényese. Vagyis örökösnőről van szó: Jang Huj-jen asszony édesapja Kanton egyik vezető ingatlancégét irányította. Halála után lánya örökölte a vagyont, de az ifjú hölgy nem ült a babérjain. Ma ő a Country Garden Holding alelnöke. A cég most tette közzé adatait, melyek az optimista előrejelzéseket is meghaladták: az elmúlt évben az üzleti forgalmuk 550,8 milliárd jüan volt ! Ez amerikai dollárban 85 milliárdot jelent.

A tőzsdén az év első négy kereskedési napján a részvények ára annyira felszökött, hogy Jang asszony 2,1 milliárd dollárral lett gazdagabb. Így most vitathatatlanul ő Kína leggazdagabb asszonya, akinek a férfiak előtt sem kell szégyenkeznie. A Bloomberg dollármilliárdos listáján ő az ötödik. Az első Jack Ma, az Alibaba alapítója és főrészvényese, a második Pony Ma,  a Tencent ura. A Bloomberg dollármilliárdos listája szerint a kínaiak messze a leggyorsabb ütemben nyomulnak előre. Ez annál is inkább figyelemreméltó, mert a New York-i üzleti honlap a legális pénzekkel számol. Márpedig Kínában a fekete gazdaság jelentősége sokkal nagyobb, mint Európában vagy Észak-Amerikában, ahol a dollármilliárdosok többsége él. Épp ez a fekete gazdaság táplálja elsősorban azt az ingatlanbuborékot, melytől mind jobban tartanak Pekingben is a döntéshozók. Kínából nagyon nehéz a pénzt külföldre juttatni, a bankok pedig alacsony kamatot kínálnak. Az ingatlanvásárlás tehát igen gyakran kényszerbefektetés a Mennyei Birodalomban, ahol gyakran egész városrészek állnak lakók nélkül.

Hszi Csin-ping elnök a kormányzó kommunista párt kongresszusát követően a pénzügyi stabilizációt a gazdasági vezetés legfőbb feladatává tette. Csakhogy nagyon nehéz stabilizálni az ország pénzügyeit, ha a korrupció továbbra is szinte népbetegség. Annak ellenére, hogy a hatalom elszánt kampányt folytat. Igaz persze, hogy rossz nyelvek szerint maguk a hatalom emberei – a kínai kommunista párt vezetői – is dollármilliárdosok. Igaz, az ő nevük nem szerepel a Bloomberg dollármilliárdos listáján…

Fotó: People’s Daily

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez