Két év után először találkoztak a két Korea képviselői Panmindzsonban – videó

Észak-Korea részt vesz a téli olimpián, melyet Dél-Korea rendez meg februárban. A két Korea felújította a párbeszédet, mely amiatt szakadt meg, hogy az ifjú diktátor parancsára egyre-másra hajtottak végre rakéta- és nukleáris kísérleteket Északon, ahol hétfőn ünnepelték Kim Dzsongun születésnapját.

Az ifjú diktátor életkora államtitok, de a születésnapja nem. Hétfőn ünnepelte Észak-Korea fegyelmezett népe Kim Dzsongun születésnapját. Ő a kommunista dinasztia harmadik uralkodója, aki elődeinél agresszívebb. Rendszeresen fenyegeti meg atomháborúval a világot. Azt állítja: rakétái immár képesek nukleáris töltetet eljuttatni az USA bármelyik pontjára. Válaszul Trump amerikai elnök hol maga is fenyegetőzik, hol pedig békülékeny húrokat penget. Trump most épp azt közölte: kész telefonon tárgyalni  Kim Dzsongunnal. De az Egyesült Államok elnöke már nagyon sok mindent mondott Észak-Koreáról és annak ifjú diktátoráról.

Kim Dzsongun közben ügyesen szembeállította Dél-Koreát és az Egyesült Államokat: miközben az egyikkel tárgyalni akar, folyamatosan tovább szidalmazza a másikat. Ezért  kezdődtek meg a tárgyalások Észak és Dél között Panmindzsonban, a határfaluban a két Korea között. Trump ezt üdvözölte és hozzátette: ő is kész tárgyalni telefonon, de csak bizonyos előfeltételekkel. Ezeket nem részletezte.

Trump döntése tette lehetővé a találkozót Észak és Dél-Korea között. Kim Dzsongun előfeltétele ugyanis az volt, hogy halasszák el a közös amerikai – dél-koreai hadgyakorlatot, melyet a téli olimpiával szinte egy időben tartottak volna. Pontosabban az ifjú diktátor szokás szerint a hadgyakorlat megszüntetését követelte, de megörült a halasztásnak is. Az ifjú diktátornak üldözési mániája van. Talán nem teljesen alaptalanul azt hiszi, hogy minden egyes hadgyakorlat Dél-Koreában főpróba az ő megbuktatására. A Kim dinasztia 1945 óta van hatalmon Észak-Koreában. Idén ünneplik a népköztársaság kikiáltásának 70. évfordulóját. Ilyen hosszú életű kommunista dinasztia még nem élt a Földön, ezért az ünnepségek igen fontosak a rendszer számára, mert az örökkévalóságot sugallják. A születésnapos Kim Dzsongun álma állítólag az, hogy fogadják a Fehér Házban Washingtonban. Erről egyelőre szó sem lehet, de Trump mostani bejelentése szerint telefonbeszélgetésről talán igen…

Fotó: Panmindzson / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez