Alexandriát elnyelheti a tenger

Az ősi Földközi-tengeri egyiptomi várost Atlantisszá változtathatja a klímaváltozás – figyelmeztet több tanulmány.

Az elmúlt 50 évben egyre többen és egyre gyakrabban aggódnak a tengerparti városok jövője miatt világszerte. Egyiptom második legnagyobb városa, a Nagy Sándor alapította Alexandria is eltűnhet a tengerben a globális felmelegedés miatt – állítják több, nemrégiben készült tanulmány szerzői.

A 8 milliós város partjainál fél méterrel is emelkedhet a tenger szintje, és ha nem tesznek semmit ennek megelőzésére, akkor Alexandriából és a Nílus deltavidékéről ki kell telepíteni az embereket – áll az IPCC (Éghajlat-változási Kormányközi Testület) jelentésében. Egyiptom évente 700 millió fontot, vagyis 10 milliárd forint körüli összeget fordít az úgynevezett északi part, vagyis a Földközi-tenger partvidékének védelmére – állítja a korábbi környezetvédelmi miniszter, Magdy Allam, aki most az Arab Környezetvédelmi Szakértők Szövetségét irányítja. Az 1830-ban épült védőgát kulcsfontosságú eleme a védekezésnek, akárcsak a betontömbök, melyek a part közelében terelik el a vizet lakott területektől.

A tanulmányok szerint nemcsak Alexandria van veszélyben: más part menti településeket is elnyelhet a nem is oly távoli jövőben, 2070-re a tenger Egyiptomban, ha nem tesznek a mostaninál jóval nagyobb erőfeszítéseket ennek megakadályozására.

A klímaváltozás miatt emelkedő tengerszint és vízhőmérséklet miatt jelentősen megnőhet a Nílus vízének sótartalma is, ez pedig végzetes lehet a Deltavidék mezőgazdaságára és így Egyiptom ellátására is gabonával és más agrártermékekkel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez