Önvédelem egymás ellen

Tizenegyen vesztették életüket kedden a mexikói Michoacán államban, ahol egymás ellen fordították fegyvereiket az úgynevezett autodefensa, azaz a főként földművesekből szerveződő fegyveres önvédelmi csoportok.

Az összecsapásra Mexikó északkeleti részén, Buenavista Tomatlánban került sor, ahol két, még 2013-ban, a szervezett bűnözői csoportok ellen fegyvert fogó önvédelmi csoport támadt egymásra. Az incidensben életét vesztette Manuel Mora, az autodefensa mozgalom egyik alapítója, Hipólito Mora Chávez fia. Mora Chávezt egyébként a mexikói hatóságok korábban két rendbeli gyilkosság elkövetésével vádolták, azonban a bíróság végül felmentette a parasztvezért, aki azóta a „Los Viagras” néven ismert emberrabló-csoport vezetésével gyanúsítja tegnapi tűzharcban résztvevő másik szabadcsapat parancsnokát, Luis Antonio Torres-t – alias, „El Americanót”. A két önvédelmi csoport az elmúlt hónapokban az állami „Vidéki Erők” soraiban, a mexikói rendőrséggel, valamint a hadsereggel karöltve töltött be rendfenntartó szerepet. A helyi hatóságok szerint a keddi összecsapásra az autodefensák vezetői közötti személyes ellentétek miatt került sor, azt azonban továbbra sem tudni, hogy a szervezett bűnözés ellen, állampolgári kezdeményezésként alakult helyi milíciák soraiba milyen mértékben szivárogtak be szervezett bűnözői elemek. Az autodefensák az elmúlt hétvégén úttorlaszokat állítottak fel Michoacánban, Servando Gómez Martínez, azaz, a „La Tuta” néven ismert bandavezér, a Templomos lovagok-kartell vezetőjének letartóztatását követelve.

Mint ismeretes, az autodefensák még 2013-ban indítottak offenzívát a helyi településeket saját feudumaként ellenőrző kartell ellen, amelyekkel szemben a szövetségi hatóságok éveken keresztül tehetetlennek bizonyultak.

A főként parasztokból alakult önvédelmi csoportok több településen is sarokba szorították a kartelleket, a mexikói állam pedig végül a hadsereget vetette be a Michoacán pacifikálására, azonban az autodefensák arra hívták fel a figyelmet, hogy míg a szövetségi hatóságok a civil önvédelmi erők lefegyverzésével voltak elfoglalva, a kartell tagokat futni hagyták.

Hosszabb jogi vitát követűen a mexikói hatóságok bejelentették, hogy lefegyverzik és feloszlatják majd az összes olyan önvédelmi csoportot, amely a „Fuerza Rural”, azaz az Michoacán állam közbiztonságáért felelős „Vidéki Erők” kötelékén kívül operál.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez