Nyissák meg újra a nyilvánosházakat Itáliában!

Ezt javasolja az Északi Liga vezére a költségvetési válság elkerülésére.

Case chiuse – így hívják a nyilvánosházakat Olaszországban, ahol 1958-ban törvényen kívül helyezték őket. Persze ettől még nyugodtan működnek tovább – ezt Fellini és mások filmjeiből is tudjuk -, ha lefizetik a védelmi adót a maffiának. Milánóban, Itália gazdasági fővárosában vitát rendeztek erről, hiszen javában zajlik a választási kampány. Március negyedikén tartanak országos választásokat, de ezzel egy időben több tartomány élére is új vezetés kerülhet.

Lombardiában is választások lesznek. Lombardiában Silvio Berlusconi a legnagyobb hatalom még mindig, annak ellenére, hogy jelenleg nincs állami tisztsége. De hát ő Olaszország leggazdagabb embere, aki hosszú éveken át miniszterelnök is volt. Jelenleg a választásokra készül. Legfőbb szövetségese az Északi Liga. A bevándorlóellenes párt vezére, Matteo Salvini hozzászólt a prostitúcióról szóló vitához a La Repubblica című lapban.

Hogy mit javasolt? Azt, hogy vessenek végre véget a képmutatásnak, és nyissák újra a nyilvános házakat! Vagyis tegyék legálissá az ilyen prostitúciót is. Miért? Mert az állam komoly adóbevételre számíthat. Ezt a pénzt most a maffia nyúlja le, de ha a nyilvánosházak legálisak lesznek, akkor adózniuk is kell!.Mennyei ajándék lenne ez a költségvetésnek, mely állandóan gondokkal küzd Itáliában. Amióta az eurozóna megalakult, Olaszország a rossz tanulók közé tartozik. Az államadósság meghaladja a GDP 100%-át és nem csökken, hanem növekszik. Mert Olaszország gazdasági növekedése csapnivalóan gyenge az elmúlt évtizedben. Az állami költségvetés hiánya sohasem ment 3% alá! Ebben a vészhelyzetben a nyilvánosházak adója komoly adu lehetne egy leendő kormány kezében. Berlusconi és szövetségese, az Északi Liga 38%-ra számíthat jelenleg, vagyis az egyik esélyese a választásnak, ahol a két fő vetélytárs a jelenleg hatalmon levő baloldal, illetve a populista Öt csillag.

Silvio Berlusconit még miniszterelnök korában elítélték azért, mert viszonyt folytatott egy fiatalkorú marokkói lánnyal. Ruby a kapcsolat kezdetén nem volt még 18 éves, de rendszeresen részt vett a miniszterelnök házi rendezvényein, ahol az urak csak alsónadrágot viseltek, a hölgyek pedig azt sem. Silvio Berlusconit aztán a bíróság felmentette 2014-ben. A dús keblű Ruby ugyanis olyan vallomást tett, hogy életkorát saját maga hamisította meg. Ez a vallomás állítólag 10 millió euróba került Silvio Berlusconinak. A prostitúcióról szóló vitában sokan fel emlegették a ma 82 éves ex-miniszterelnök közismert kalandját a marokkói call girllel.

A másik probléma a katolikus egyház. Berlusconi közismerten jó kapcsolatokat ápol az egyházzal, melynek ma is komoly befolyása van a szavazókra. Ezért személyesen aligha ajánlhatta a választók figyelemébe a kézenfekvő megoldást: a költségvetés hiányát csökkentsük a nyilvánosházak adójával! Ezt a nemes és népszerű feladatot rábízta hű szövetségesére, az Északi Liga vezérére. Matteo Salvini készségesen a választópolgárok elé terjesztette elképzelését. Március negyedikén – az olasz választás napján – kiderülhet: vajon a nyilvánosházak újranyitása hány szavazót hoz a konyhára és újra kormányfő lehet-e a veterán Silvio Berlusconi Itáliában.

Fotó: nápolyi bordély 1945-ben / Wikimedia Commons

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez