Amerika és Franciaország ellenzi, Oroszország támogatja: török tankok Szíriában – videó

Az USA és Franciaország kérte Törökországot, hogy korlátozza hadműveleteit Szíriában.

Washingtonban a külügy felszólította NATO-szövetségesét, Törökországot, hogy térben és időben korlátozza az Olajág hadműveletet. Ugyanezt kérte Franciaország hadügyminisztere is a törököktől. Közben viszont Ankarában azt közölték: az orosz légierő őket támogatja Szíriában. Ennek azért van különösen nagy jelentősége, mert Szíria légvédelmét az oroszok irányítják. Korábban Damaszkuszban azt állították: lelövik a törökök gépeit, ha berepülnek Szíriába.

Egyáltalán: mit keresnek török tankok Szíriában?

Afrin tartományban a kurdok ellen indított hadjáratot a török hadvezetés, melyet a helyi milícia is támogat. A törökök egyelőre akadálytalanul haladnak előre, mert a kurd fegyveresek visszahúzódtak megerősített támaszpontjaikra. Szíria rakétákkal lőtt egy török támaszpontot a határ közelében. Korábban Szíria külügyminiszter kijelentette: ” lelőjük a törökök harci repülőit, ha a kurdokat határainkon belül támadják!”

Afrin tartományban a kurdok 30 ezres milíciát akarnak létrehozni, és ezt mind Szíria, mind pedig az Egyesült Államok támogatja. Törökország elnöke viszont terroristának nevezte a kurd milíciát, mely kapcsolatban áll azzal a PKK-val, mely Törökországban küzd a kurdok autonómiája érdekében. Törökországban mintegy 25 millió kurd él, az ország délkeleti részein ők alkotják a lakosság többségét. Az Iszlám Állam elleni harcban a kurdok fontos szerepet játszottak mind Szíriában, mind pedig Irakban. Az Egyesült Államok ezért támogatta őket. Törökország viszont attól tart, hogy a kurdok egységes államot akarnak létrehozni.

Jelentős kurd kisebbség él Törökországon kívül Szíriában, Irakban és Iránban. A nagyhatalmak az első világháború után önálló államot ígértek a kurdoknak, de ebből a törökök ellenállása miatt nem lett semmi. Erdogan elnök, aki korábban tárgyalt a kurdokkal, most ismét terroristának bélyegzi szervezeteiket. Törökországban nemrég ítéltek börtönbüntetésre öt újságírót, akiknek az egyetlen bűne az volt, hogy egy kurdokkal szimpatizáló újság munkatársai voltak. Törökország és az Egyesült Államok viszonya ismét feszültté vált a kurd kérdés miatt. Amikor Erdogan elnök Washingtonban járt, testőrei véresre vertek kurd tüntetőket, akik békésen tiltakoztak a törökök elnyomó politikája ellen. Most Washington a terrorizmus elleni harc hőseit ünnepli a kurdokban, míg Törökország terroristának nevezi őket. Szíria külügyminiszterének helyettese, Fejszál Mektad pedig kijelentette: a légvédelem felkészült. Ha török harci gépek támadják a kurd milíciát Szíria területén, akkor lelőjük őket! Ugyanígy visszaverünk minden más támadást is, mely a törökök részéről a kurd milíciát érné – hangsúlyozta Szíria külügyminiszterek helyettese. Közben pedig a török tankok haladnak előre Afrin tartományban Szíriában…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez