Kurd lány hajtott végre öngyilkos támadást a török csapatok ellen Szíriában

Öngyilkos robbantó végzett két török katonával és hiúsított meg egy támadást Szíriában – adta hírül a New York Times. A támadó egy fiatal kurd harcosnő volt.

A 20 éves Zuluh Hemo nem a saját nevén harcolt, háborús neve Avesta Habur volt. A Női Népvédelmi Egységek, az YPJ tagja volt, amely a Szíriai Demokratikus Erők nevű koalíció része. Az amerikai lap szerint ez a kurdok első öngyilkos akciója azóta, hogy a török hadsereg a múlt héten átlépte Szíria határát. 

Screenshot (1)

A fiatal nő a hírek szerint megközelített egy török tankot, gránátot dobott rá és ő maga is felrobbant. Az angliai székhelyű független megfigyelő szervezet, a Syrian Observatory for Human Rights szerint ez arra utal, hogy nem szándékos öngyilkos akcióról van szó. A fiatal nőről mindenesetre hősként beszél az egysége, harcostársai a szabad kurd nők példaképeként emlékeznek meg róla.

Screenshot

A történteket mindazonáltal nem erősítette még meg a Szíriai Demokratikus Erők szövetségese, az amerikaiak vezette koalíció. A török hadsereg Szíria északnyugati részén, Afrinnál indított katonai offenzívát a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) ellen, új frontot nyitva a csaknem 7 éve folyó szíriai háborúban. Ankara Törökország délkeleti részén évtizedek óta harcol a függetlenségre törekvő kurdok ellen. Az Afrint ellenőrző szíriai YPG-t női párjával, az YPJ-vel együtt terrorszervezetnek tartja – fenyegetésnek Törökország déli határainál.

(Visited 1 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Halál a betolakodókra!

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez