Bizarr találmány a szmog ellen az 50-es évek Londonjából – videó

A 12 ezer ember számára végzetes londoni szmogkatasztrófa után készült a furcsa eszköz, azzal a céllal, hogy megvédje a brit főváros lakóit a légszennyezéstől.

Az 50-es években Londonban gyakoriak voltak a szmogriadók: 1952. december 5. és 1953 tavasza között olyan katasztrofális méreteket öltött a levegő szennyezettsége, hogy 12 ezer emberéletet követelt. Az autóforgalom megnövekedése és a rossz minőségű, magas kéntartalmú széntüzelés egy hideg anticiklonnal párosult, ez vezetett odáig, hogy a várost egy este alatt sűrű köd borította be. A végzetes levegőszennyezés után hosszú évekig maradt magas a szmog szintje, az 1956-ban megszavazott Tiszta levegő törvénynek ugyanis csak több, mint 10 év múlva mutatkozott eredménye.

A londoniak különböző módszerekkel próbáltak védekezni, a legtöbben csak arcukat eltakarva léptek ki az utcára. Kreatívabb ötletek is születtek azonban a szmog ellen ebben az időszakban. A fenti videó 1959-ben készült, és működés közben mutat be egy átlátszó, teljes fejet elfedő szerkezetet. A szmogszűrővel ellátott sisak célja a narráció szerint a levegő megtisztítása volt.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez