Vita Németország és Lengyelország között az orosz földgázról

Angela Merkel német kancellár és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök alapvetően másképp ítéli meg az Északi Áramlat 2 orosz földgázvezeték jelentőségét. A németek szerint ez gazdasági vállalkozás, melynek semmilyen politikai vagy diplomáciai jelentősége sincsen. Morawiecki szerint viszont a Balti-tenger alatt húzódó orosz földgázvezeték egyoldalú függést jelent Oroszországtól.

Korábban Jaroslaw Kaczynski, Lengyelország tényleges vezetője a Molotov-Ribbentrop paktumhoz hasonlította az Északi Áramlatot. 1939-ben a náci Németország és a kommunista Szovjetunió paktumot kötött Lengyelország és általában Kelet-Európa felosztásáról. Ennek eredményeképp Németország és a Szovjetunió megszállta Lengyelországot, mely ily módon eltűnt a térképről. Molotov szovjet külügyminiszter a Párizs környéki béke szörnyszülöttjének nevezte a független Lengyelországot. Varsó ezért orosz földgáz helyett cseppfolyósított amerikai földgázt vásárol. Morawiecki lengyel kormányfő sürgette Németországot: növelje katonai költségvetését, hogy elérje a NATO által megkövetelt 2%-ot a GDP-hez viszonyítva. Lengyelország szerint erre az orosz fenyegetés miatt van szükség.

Angela Merkel szerint távolról sem olyan nagy az orosz fenyegetés, mint ahogy azt az USA és Lengyelország állítja. A német kancellár bírálta Lengyelország jogi reformjait, melyek miatt az EU kötelességszegéssel vádolta meg Varsót. Morawiecki miniszterelnök meghívta Angela Merkel kancellárt, hogy vegyen részt azokon az ünnepségeken, melyeket Lengyelország függetlenségének századik évfordulója alkalmából rendeznek. Lengyelország az első világháborút lezáró béke következtében lett független 1918-ban. A bolsevik Oroszország  a világforradalom nevében támadást indított Lengyelország ellen, de ezt a lengyelek visszaverték. Piłsudski marsall, a lengyelek vezetője Németország és az Osztrák-Magyar Monarchia oldalán harcolt az első világháborúban.

Fotó: President Russia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez