Kétszer annyian vannak Németországban, mint a szírek és irakiak együttvéve, és sokkal nagyobb veszélyt jelentenek, kik azok?

A németországi oroszok. Jó két milliónyian vannak, és most, a német hírszerzés szerint, gyakorlatilag ellenséges ügynöknek tekinthetők. Hiszen az orosz titkosszolgálat már egyértelműen őket használja Németország destabilizálására.

Azt, hogy Oroszország jelentős pénzösszegekkel támogatja az európai szélsőjobboldali-bevándorlásellenes mozgalmakat, eddig is tudtuk. Nem csak a hazai jobbik, és a bolgár Ataka kapott jelentős támogatást Moszkvából (emlékezzünk csak a Kágébéla-ügyre), de  az európai szélsőjobb legnagyobb ereje, a francia Nemzeti Front is gyakorlatilag moszkvai pénzekből működik. A hvg.hu is megírta a minap, hogy  Marine Le Pen vezette párt 27 millió eurót kért Oroszországtól, arra hivatkozva, hogy a Nemzeti Frontnak (NF) nincs pénze a 2017-es választási kampány finanszírozására. Le Pen pártja 2014-ben már kapott 11 millió eurót egy Oroszországhoz köthető banktól, akkor Franciaországban azzal vádolták Le Penéket, hogy azért kaptak pénzt, mert nyíltan támogatták a hivatalosan Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszországhoz csatolását, és élesen bírálták az ukrajnai orosz katonai beavatkozás miatt Moszkva ellen elrendelt EU-s szankciókat. Ugyanakkor nyilván fontos Oroszországnak, hogy a jelenlegi migrációs  válságban a Nemzeti Front  foglalja el a francia politikai palettán a legszélsőségesebb iszlám, és bevándorlásellenes álláspontot.

Washingtonban bejelentették, hogy vizsgálják az európai szélsőjobb és Oroszország kapcsolatát, de hasonló kutatást végzett a német  titkosszolgálat. Az eredményeik pedig, ha nem is meglepőek, de mindenképpen megfontolásra méltóak. A német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) és a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) szerint ugyanis a moszkvai vezetés Németország destabilizálására törekszik. A beszámoló szerint a BND és a belső elhárításért felelős BfV vezetői a napokban tájékoztatták a szolgálatokat felügyelő parlamenti testületet, hogy Moszkva egyre inkább igyekszik célzott akciókkal befolyásolni a német politikát és a közvéleményt. A mindig zárt ajtók mögött – és lehallgatásbiztos helyiségben – tanácskozó ellenőrző bizottság meghallgatásán a szolgálatok vezetői a Bild értesülése szerint aggodalmuknak adtak hangot a nagyjából kétmilliós németországi orosz közösségben mutatkozó „magas mobilizációs potenciál” miatt, és úgy vélték, hogy az utóbbi időszakban tartott németországi orosz demonstrációk egyáltalán nem voltak spontán jellegű megmozdulások. Elmondták, hogy megfigyelés alá vettek több egyesületet és egyéb szervezetet. A szolgálatok vezetőinek helyzetértékelése szerint az orosz kormány az orosz médián, a többi között a Russia Today állami hírtelevízión keresztül is igyekszik lejáratni, hitelteleníteni a német kormányt. Példaként említettek interjúkat Németországból állítólagosan Oroszországba távozott németországi oroszokról, akik elmondásuk szerint azért döntöttek az emigrálás mellett, mert a menekültek miatt nem érezték magukat biztonságban Németországban.

A moszkvai vezetés törekvései mintapéldájának nevezték annak az orosz származású berlini lánynak az esetét, aki januárban 30 órára eltűnt, és amikor előkerült, azt állította, hogy „délies kinézetű” férfiak elrabolták és megerőszakolták, de kiderült, hogy csak elrejtőzött szülei elől, akiket behívattak az iskolába, hogy tájékoztassák őket a lányuk körüli gondokról.

A Bild felidézte, hogy az orosz sajtó jelentős terjedelemben foglalkozott az üggyel, amellyel kapcsolatban megszólalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, aki úgy vélekedett, hogy a német hatóságok megpróbálják eltussolni az ügyet.

Oroszország, minden valószínűség szerint, aktívan, pénzügyileg is támogatja a bnémetországi bevándorlásellenes szélsőséges csoportokat, és minden propagandaeszközzel igyekszik erősíteni a német társadalom félelemérzetét. Aki csak egyszer ránézett a Russia Today-ra, vagy a Sputnikra, tudja, hogy ez hogyan működik – alaposan, erős túlzásokkal foglalkoznak minden olyan – valós vagy feltétlezett – bűnüggyel, amelyet menekültek követtek el (vagy amelyet akár ők is ekövethettek volna). Az általuk felépített alternatív valósághoz kapcsolódnak a – szintén orosz finanszírozású – Aszad-barát szír szervezetek által működtetett “terrorista-leleplező” oldalak.

De miért jó Putyinnak az európai  bevándorlásellenesség erősödése? Nyilván, mivel Oroszország jelenlegi állami ideológiái valamiféle  múlt századi erősen nyugat-ellenes nacionalizmus, nem kizárt, hogy egyzserűen szimpatizálnak is Moszkvában a szélsőségesekkel. De sokkal inkább arra lehet következtetni, hogy a cél Európa egységének megbontása,   a kelet-európai országok kiszakítása az unióból, és orosz érdekszférába vonása, nyugaton pedig egyszerűen a zavarkeltés, a jelenlegi  vezetők gyengítése.

.


 

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez