A férfi, aki feltette Balit a térképre

Tudta, hogy a világ egyik legnépszerűbb turista célpontját száz évvel ezelőtt alig ismerték? Azt, hogy ma tömegek érkeznek az Istenek szigetére, azaz Balira, valójában egy Moszkvában született férfinak köszönhető.

A Bali középpontjában fekvő 30.000-es városka, Ubud az írók és a festők paradicsoma. Leginkább balinéz hindu kultúrája és építészete ihleti meg az idelátogatókat. Nem volt ám ez mindig így. Baliról és Ubudról nem sokan tudtak a nyugati világban, míg meg nem érkezett Walter Spies az 1920-as években.

Ő a német főkonzul gyermekeként látta meg a napvilágot Moszkvában 1985-ben. Bár az orosz-német kétnyelvű fiatalember Drezdában tanult, nyarait Moszkvában és az Urálban töltötte. Végleg az I. világháború kitörésekor költözött Németországba, ahol az 1920-as évekre primitivista festőként szerzett magának hírnevet. Távol-keleti utazásai során eljutott Holland Kelet-Indiába is, azaz a mai Indonéziába. Miután rövid időt töltött Jáva szigetén, Yogyakartában, Ubudra utazott 1925-ben.

Spies volt a modern művészeti mozgalom megteremtője Balin – nyilatkozta Nyoman Krisna balinéz művész a Russia Beyond the Headlines cikkében. Korábban a festők csak vallási témákat örökítettek meg, és azokat is csak vörös, fehér és fekete festékekkel. A mindennapi életet és a tájat először Spies festette meg.

spies

A sziget művészete azután változott meg teljesen, hogy Spies kollégáival (Rudolf Bonnet és Putra Sukawati) megalapította a Pita Maha Társaságot 1934-ben. Tevékenységüknek és kiállításaiknak köszönhetően a balinéz művészet hamarosan Európa szerte népszerűvé vált. A szervezet olyan hírességeket látott vendégül, mint például Charlie Chaplin, H. G. Wells, vagy Rabindranath Tagore. A Szerelem és halál Bali szigetén osztrák írója, Vicki Baum is közeli barátja volt Spies-nak.

Gyakorlatilag az 1930-as évek végén már egy kis hegyi faluban, Iseh-ben élt. Míg a II. világháború kitörésekor Holland Kelet-India hatóságai börtönbe nem zárták és deportálták német származása miatt. A Spies-t Ceylonba szállító hajót a japánok megtámadták, és bár a holland legénység elmenekült, a rabokat hátrahagyták a lassú halálnak.

Jelenleg zarándokhelynek számít Spies otthona Iseh-ben. Ezen a szigeten található egyébként Bali legnagyobb vulkanikus hegye is, a Gunung Agung. A helyiek szerint az istenek is itt pihennek. A turistákon és a festőkön kívül olyan híres látogatói is voltak már Spies egykori otthonának, mint David Bowie vagy Mick Jagger.

Képek: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez