Franciaország hajlandó többet betenni az EU költségvetésbe, de…

… csak akkor, ha a haszonélvezők betartják az uniós törvényeket. Ezt fejtegette Emmanuel Macron egyik tanácsadója az EU csúcstalálkozója előtt.

A francia elnök tanácsadója nem is titkolta, hogy elsősorban Lengyelországra és Magyarországra gondol, mert ez a két állam – amellett, hogy a legtöbbet veszi ki a közös alapból – rendszeresen megsérti az EU előírásait. Angela Merkel kancellár hasonló gondolatokat fogalmazott meg az EU csúcs előtt, melynek fel kell vázolnia a következő költségvetést. Kínos a dilemma, hiszen a brit kilépés 10-12 milliárd eurós veszteséget jelent, miközben az EU fokozni szeretné kiadásait olyan fontos ügyekben, mint a migráció vagy a közös védelem. A szegényebb közép és kelet-európai tagállamok Budapesten megígérték Oettinger költségvetési biztosnak, hogy hajlandók növelni a befizetésük mértékét, de ez viszonylag elhanyagolható tétel az EU összköltségvetésében.

Németország, a legnagyobb befizető már jelezte, hogy hajlandó növelni a hozzájárulását. Ugyanígy nyilatkozott Olaszország is, de Itáliában választások lesznek március elején, ezért semmit sem lehet biztosra venni a római kormány ígéretei közül. Négy állam már egyértelműen jelezte: nem akar többet költeni az Európai Unióra. Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország mind nettó befizető és a hazai költségvetés állapota miatt nem tud és nem is akar többet fizetni. Hajlik erre az álláspontra néhány más tagállam is: Belgium, Finnország vagy Luxemburg.

Angela Merkel kancellár nem sokkal az uniós csúcs előtt találkozott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel. A hírek szerint megmondta neki, hogy a jövőben Lengyelország kevesebb pénzre számíthat, ha nem működik együtt Brüsszellel. Mindez nem hatotta meg a lengyel kormányfőt, aki kitartott korábbi álláspontja mellett. Sőt azzal lőtt vissza, hogy Németország jobban tenné, ha teljesítené a NATO előírását, mely a GDP 2%-át kívánja katonai célokra fordítani. Németország évtizedek óta nem teljesíti ezt – sok más európai tagállamhoz hasonlóan. Trump amerikai elnök ezt nehezményezi is. Lengyelország, mint Trump fontos szövetségese, ezért bírálja Németországot. Európának új kezdet kell! – hangsúlyozta Angela Merkel kancellár, akinek csak hosszú hónapok után sikerült kormányt alakítania az EU vezető államában, Németországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez