Lengyelország főrabbija kéri Izrael vezetőit: ne bojkottálják az országot!

Izraelben szaporodnak azok a felhívások, melyek Lengyelország bojkottjára szólítanak fel azt követően, hogy a varsói parlament meglehetősen kétértelmű holokauszttörvényt fogadott el – írja a Haaretz című izraeli lap.

Mateusz Mazowiecki miniszterelnök még rontott is a helyzeten azzal, hogy Münchenben egy sajtóértekezleten arról beszélt, hogy nemcsak a németek a felelősek a holokausztért, hanem voltak ott orosz, ukrán, lengyel és zsidó tettesek is. Ezt a kijelentést vérlázítónak nevezte Benjamin Netanjahu miniszterelnök, de nem hívta vissza Izrael nagykövetét Varsóból. Ahol a külügyminiszter-helyettes, aki a lengyel-izraeli vegyes bizottság társelnöke, sietett kijelenteni: senkit sem fognak perbe Lengyelországban a holokauszttörvény kapcsán. Legfeljebb helyreigazításra kötelezik, ha lengyel haláltáborokról beszél vagy ír.

Lengyelország többmilliós zsidó közösségét a holokauszt gyakorlatilag megsemmisítette: akik túlélték a tömeggyilkos időszakot, azok jórészt emigráltak. Ma csak néhány ezer zsidó él Lengyelországban. Ők természetesen aggodalommal figyelik az antiszemita megnyilvánulásokat, melyek a harmincas-negyvenes évekre emlékeztetnek. Attól azonban még jobban félnek, hogy Izrael és Lengyelország között elmérgesedik a viszony. Ha Izrael bojkottálni kezdi Lengyelországot, akkor ezzel pontosan a kívánttal ellentétes hatást ér el! – hangsúlyozta Michael Schudrich főrabbi, aki a Haaretz című baloldali lapnak nyilatkozott.

A Lengyelországban élő zsidó közösség érdeke a párbeszéd. Amikor Netanjahu miniszterelnök tavaly Budapesten a visegrádi négyek vezetőivel találkozott, akkor mind megígérték neki: mindenfajta antiszemita jelenség ellen fellépnek. Aztán  jött a holokauszttörvény. Ennek ellenére a párbeszéd az érdeke a zsidó közösségnek Lengyelországban – hangsúlyozta a főrabbi. Varsóban pedig pontosan tudják: az Egyesült Államokhoz fűződő szövetségesi viszony, melyet minden lengyel kormány meghatározó fontosságúnak tart, kizárja azt, hogy bármilyen antiszemita politika megvalósulhasson Lengyelországban, ahol egykor a világ legnagyobb zsidó közössége élt, de a holokauszt után csak pár ezren maradtak.

Fotó: Balról Michael Schudich főrabbi – Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez