Ludmilla Ulickaja Putyinról

Oroszországban elnökválasztást tartanak: kevesen kételkednek abban, hogy Vlagyimir Putyint negyedszer is megválasztják. Ludmilla Ulickaja nem szavaz.

Nem azért, mert nem szeretne, de Párizsban van a könyvvásáron. Ahol Oroszország a díszvendég. Ludmilla Ulickaját nem hívta meg az orosz pavilon, mert a múltban többször is bírálta Vlagyimir Putyint. Emmanuel Macron elnök viszont nem ment el az orosz könyvpavilonba, mert úgy véli: az orosz kém elleni gyilkossági kísérlet Nagy-Britanniában Putyin műve volt.

A 75 éves Ludmilla Ulickaja, aki az AFP hírügynökségnek nyilatkozott, a Jákob lajtorjája című, részben önéletrajzi regényével jelentkezett Párizsban. Ahol persze nemcsak erről, hanem a választásról is kérdezték: “Oroszországban előre le van futva minden. Olaszországban töltöttem a választások előtti heteket. Ott mindenki vitatkozott és érvelt. Szenvedélyesen vitatták a politikai ügyeket. Oroszországban ilyen nincs! Mindenki tudja, hogy Putyin nyer. Úgyhogy nincs is miről vitatkozni” – mondta az orosz írónő. Aki csak a Szovjetunió bukása után kezdett el írni. Számára a legfontosabb a szólásszabadság. “Soha nem cenzúráztak! Egyetlenegy szót kellett kihúznom az egyik könyvemben. Ez sem politikai volt, hanem az, hogy k…va!”

Oroszországban régebben az irodalom fontos szerepet játszott a politikai életben, de ma már nem ez a helyzet. Az írók ma is bátran kiállnak a véleményük mellett: Ludmilla Ulickaja is gyakran bírálta Putyint a múltban. Két éve az utcán emiatt majdnem megverték Putyin ifjúgárdistái. Most nem bánja, hogy nem szavaz, mert nem lát megfelelő jelölteket az ellenzéki oldalon: Nyemcovra szívesen szavazott volna Ulickaja, de őt három éve lelőtték Moszkva kellős közepén. Navalnij, aki átvette tőle az ellenzék vezérének szerepét, az írónő szerint nem elég fajsúlyos figura. A mostaniak közül Kszenyija Szobcsak liberális újságírónővel szimpatizál. De hát ő 1-2%-ot kaphat.

“Régebben aktívabb voltam, de most már 75 éves koromban inkább csak megfigyelő vagyok. Igyekszem nem közel engedni magamhoz a problémákat. Már közelebb vagyok az ehhez, mint a földhöz!” – hangsúlyozta Ludmilla Ulickaja, aki Párizsban nyilatkozott az orosz elnökválasztásról, mely minden bizonnyal meghosszabbítja Vlagyimir Putyin 18 éves uralmát Oroszországban.

Fotó: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez