Afganisztán: az amerikai erők főparancsnoka szerint az oroszok fegyverzik fel a tálibokat

John Nicholson tábornok exkluzív interjút adott a BBC-nek. Ebből kiderült, hogy az amerikai hírszerzés legújabb értesülései szerint az oroszok támogatják és fegyvert is szállítanak azoknak a táliboknak, akikkel a szovjet időkben harcoltak.

A tálibokat a nyolcvanas években az Egyesült Államok fegyverezte fel Pakisztánban, ahonnan Afganisztánba érkezve fontos szerepet játszottak az oroszbarát rendszer megdöntésében. Hatalomra kerülve viszont szembefordultak az Egyesült Államokkal is. Oszama bin Laden és az al-Kaida vezérkara Afganisztánban dolgozta ki a szeptember 11-i terrortámadás tervét. Maga John Nicholson tábornok is majdnem az áldozatok közé került, hiszen az egyik eltérített repülőgép a Pentagont vette célba Washingtonban. John Nicholson akkor az Amerikai Hadügyminisztériumban dolgozott, és kevésen múlt, hogy életben maradt.

Ma John Nicholson tábornok az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok főparancsnoka. Obama elnök kivonta az USA erőinek jelentős részét Afganisztánból, melyet a 2001-es terrortámadás után lerohantak az amerikai erők. A tálibok azóta állnak harcban Amerikával és szövetségeseivel. Kezdetben Oroszország együttműködött az Egyesült Államokkal a tálibok és más iszlamista szélsőségesek elleni harcban. Mára a helyzet megváltozott – mondja John Nicholson tábornok.

Az amerikai hírszerzésnek adatai vannak arról, hogy az oroszok Tádzsikisztánon keresztül fegyvereket szállítanak a táliboknak, akik egyre erősebbek Afganisztánban. A demokratikus rendszer csakis az amerikaiak fegyveres támogatásával képes fenntartani magát és a hatalma jórészt a fővárosra, Kabulra korlátozódik. Az amerikai hadügyminiszter nemrég megállapította Kabulban, hogy az erőviszonyok a tálibok javára változtak meg kedvezően. Ebben része van az orosz fegyverszállítmányoknak is – hangsúlyozta John Nicholson tábornok, az Afganisztánban harcoló amerikai csapatok főparancsnoka, aki a BBC-nek adott exkluzív interjút.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez