Tényleg halott a tálibok vezetője?

A BBC szerint az afgán kormány most vizsgálja, hogy igaz-e a hír. Maguk a tálibok még nem reagáltak.

Az afgán titkosszolgálat jelentette be, hogy halott a tálibok vezetője, Omár molla. Méghozzá meglehetősen régóta. Úgy két-három éve hunyt el, tuberkulózisban.

Nem először bukkan fel a tálibok vezetőjének halálhíre, de most minden korábbinál komolyabban veszik a kabuli hatóságok.  A tálibok állítólag rövidesen közleményt adnak ki.

Asraf Gani elnök szóvivője azt mondja: a hatóságok most próbálják ellenőrizni a hír valódiságát. Ha mg tudják erősíteni, azonnal tudatják.

Omár molla vezette győzelemre a tálibokat a rivális lázadócsoportokkal szemben, amikor a szovjetek kivonultak Afganisztánból. 1996-ban lett a tálibok legfőbb vezetője. Szövetségben állt Oszama bin Ladennel, az amerikaiak ezzel indokolták afganisztáni inváziójukat a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után. Amelynek segítségével még ugyanabban az évben meg is döntötték a tálibok uralmát Afganisztánban.

Omár molla azóta rejtőzködött, az amerikaiak 10 millió dollárt tűztek ki a fejére. A tálibok néha kiadtak egy-egy olyan közleményt, amely azt sugallta, hogy tőle származik. Ezek azonban mind írott formában jelentek meg a weboldalukon, audió- vagy videófelvétel egy sem volt köztük. Ezért már viszonylag régen tartotta magát a szóbeszéd, hogy a vezető vagy halott, vagy cselekvésképtelen. Éppen azért állt át több tálib parancsnok az Iszlám Állam terrorszervezethez, mert nem sikerült bizonyítani, hogy a saját vezetőjük még életben van – mondja a BBC volt kabuli tudósítója.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez