Visszafoglalás: ezúttal az afgán biztonsági erők győztek

Az afgán biztonsági erőknek ádáz harcok árán sikerült visszafoglalniuk vasárnap reggel a tálib lázadóktól egy fontos, Tádzsikisztánnal határos körzetet, és elfogniuk több tucat lázadót.

Szanatulla Timor, a tahári tartományi kormány szóvivője közölte, hogy a biztonsági erők kiszorították Darkad körzetéből a tálibokat, helyreállították a jog uralmát, és megtisztították a lázadóktól a kormányzati épületeket. Most felkutatják és hatástalanítják az utak mentén elhelyezett robbanószerkezeteket és aknákat. A harcokban huszonöt lázadó fegyveressel végeztek – köztük egy helyi tálib parancsnokkal –, és húszat megsebesítettek, illetve negyvenet fogságba ejtettek, de a felkutatásukra irányuló razziák még folytatódnak. A harcokban a biztonsági erők négy tagja megsebesült, civil áldozatok nincsenek.

A tálibok tavaly októberben foglalták el a Tahár tartomány székvárosától, Talikantól hatvan kilométerre északra fekvő körzetet. Az elmúlt hónapokban a terület a biztonsági erők és a tálibok összetűzéseinek helyszíne volt. A tálibok egyelőre nem tájékoztattak Darkad elvesztéséről.

A jövő hét elején a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban tárgyalóasztalhoz ülnek Afganisztán, Pakisztán, Kína és az Egyesült Államok képviselői, hogy tervet készítsenek az afganisztáni békefolyamat menetrendjéről. A tálibok az utóbbi hetekben számos támadást hajtottak végre Afganisztánban, állítólag azzal a céllal, hogy növeljék politikai súlyukat a tárgyalásokon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez