Antiszemita gyilkosság Párizsban – két embert őrizetbe vettek

Egy 85 éves zsidó asszony holttestét találták meg egy kiégett lakásban Párizs 11. kerületében. A holokausztot túlélő Michelle Knoll testén késszúrások nyomait fedezték fel.

Az egyedülálló idős hölgy korábban gyakran panaszkodott barátnőinek, hogy fenyegetik őt a kerületben lakó muzulmán fiatalok. A rendőrség antiszemita bűnténynek tekinti az esetet. Két embert őrizetbe vettek.

Franciaország zsidó szervezetei mindenképpen azt várják, hogy a vizsgálat fényt derít arra: nem működik-e valamiféle antiszemita szervezet Párizsban, amely igyekszik megfélemlíteni – olykor meg is ölni – a zsidókat, kizárólag a vallásuk miatt. Tavaly Párizsnak ugyanebben a kerületében egy muzulmán Allah Akbar kiáltással ledobott egy 65 éves zsidó nőt az erkélyéről. A hatóságok akkor sokáig haboztak, amíg végül antiszemitának minősítették a gyilkosságot. Franciaország németek által megszállt területéről – így Párizsból is – 1942-től folyamatosan szállították el a zsidókat Auschwitzba és más haláltáborokba. A 90 ezres zsidó közösségből mindössze 10 ezren tértek vissza, köztük a most meggyilkolt Michelle Knoll is.

A fanatikus iszlamista szervezetek 2015 óta követnek el merényleteket zsidó célpontok ellen a francia fővárosban. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezért felszólította Európa legnagyobb zsidó közösségét, hogy Franciaországból vándoroljon ki Izraelbe. A francia vezetők egyöntetűen elutasították Netanjahu javaslatát, és megígérték: megvédik Franciaország zsidó polgárait. Ez nem könnyű feladat, hiszen a zsidó közösség létszáma valamivel nagyobb mint félmillió, míg a muzulmánoké meghaladja az 5 milliót. Miután Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, Európában is kiéleződött az ellentét a zsidó és a muzulmán közösségek között. Izrael hamarosan hetvenedik születésnapját ünnepli és az USA ebből az alkalomból nyitja meg nagykövetségét Jeruzsálemben. A hatóságok attól tartanak mindenütt az Európai Unióban, hogy ez alkalmat adhat antiszemita megmozdulásokra és akciókra ott, ahol – mint Franciaországban is – jelentős számú zsidó és muzulmán közösség él együtt.

Fotó: zsinagóga Párizsban / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez