Tiltsa törvény a szexuális kapcsolatot orvos és betege között

Ezt kérik az egészségügyi minisztertől Franciaországban, ahol a szexuális erőszak elleni kampány immár erre a területre is kiterjed.

A francia orvosok szövetségének elnöke is aláírta a petíciót, mely jogilag is szankcionálná a “szexuális ragadozókat fehér köpenyben”. Jelenleg az a helyzet, hogy az orvosi kamara etikai bizottsága vizsgálja ezeket az ügyeket és hoz döntéseket a panaszok esetében. Évente két-három tucat ügyet vizsgálnak meg és néhány orvost ki is zárnak szexuális bűncselekmény miatt az orvosi kamarából.

Csakhogy ez kevés – állítják a petíció aláírói. Csak nagyon kevés panasz érkezik be az orvosi kamara etikai bizottságához. Az áldozatok ugyanis szégyenkeznek. Másrészt az orvosok Franciaországban is nagyon összetartó szakmai közösséget alkotnak, vagyis csak nagyon ritkán döntenek egy kolléga ellen. Ezért a panaszok döntő többségét az etikai bizottság el is utasítja. A petíció aláírói azt szeretnék, ha a rendőrség vizsgálná ki, hogy az orvos visszaélt-e helyzetével, amikor szexuális kapcsolatot létesített betegével. Jelenleg az az jogi álláspont, hogy két felnőtt ember döntéséről van szó. Már Sigmund Freud felhívta a figyelmet arra, hogy az orvos és páciense különleges viszonyban áll egymással – emlékeztetnek a petíció aláírói, akik azt szeretnék, ha a törvény kerek-perec betiltaná a szexuális kapcsolatot orvos és páciens között Franciaországban.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez