Moszkvában az észak-koreai külügyminiszter

Ri Jongho azt követően érkezett az orosz fővárosba, hogy Észak-Korea diktátora, Kim Dzsongun Pekingben tárgyalt.

Bár mind Kína, mind pedig Oroszország elítéli Észak-Korea atomháborús fenyegetőzését, az Egyesült Államokkal szemben támogatják a nemzeti kommunista rendszert. Közben Washingtonban és Phenjanban készítik elő Donald Trump és Kim Dzsongun találkozását.

Észak-Korea kész arra, hogy a Koreai-félszigetet atomfegyvermentes övezetté tegye. Ezt nyilatkozta egy magas rangú amerikai diplomata a Reuters hírügynökségnek, kérve neve elhallgatását. Kiderült: az USA és Észak-Korea több titkos tárgyalást is folytatott az ügyben. Két szálon is megvitatták a nukleáris fegyverzet ügyét, mely kulcskérdés az USA és Észak-Korea kapcsolatában. Phenjanban amerikai diplomaták, illetve titkosszolgálati tisztek tárgyaltak külön-külön észak-koreai partnerekkel. Eddig Washingtonnak nem voltak első kézből származó információi az ifjú diktátor, Kim Dzsongun szándékairól. Korábban dél-koreai diplomaták és titkosszolgálati tisztek tájékoztatták amerikai szövetségesüket ebben az ügyben.

Dél-Korea elnöke még áprilisban találkozik Kim Dzsongunnal. Tervbe vettek egy csúcstalálkozót májusra Donald Trump és Kim Dzsongun között is, de erről még semmi bizonyosat nem lehet tudni. Trump új nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton héjának számít Washingtonban, éppúgy, mint az új külügyminiszter, Mike Pompeo. Bolton hétfőn eszmét cserélt azzal a dél-koreai vezetővel, aki korábban Kim Dzsongunnal is megvitatta a nukleáris fegyverzet témáját.

Az amerikaiak szerint Észak-Koreának fel kell adnia nukleáris és rakéta programját. Az ifjú diktátor azt állítja: hajlandó is erre, ha megfelelő garanciákat kap arra, hogy az USA nem indít katonai akciót országa ellen.

Fotó: Pixabay

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez