Miről tárgyalt a CIA főnöke Phenjanban?

Húsvétkor Észak-Korea diktátorával találkozott Mike Pompeo. A CIA főnökét Trump külügyminiszterré nevezte ki, így kettős minőségben tárgyalhatott az ifjú diktátorral. Aki akkor épphogy visszaérkezett Pekingből, ahol Hszi Csin-ping elnökkel cserélt eszmét a Koreai-félsziget jövőjéről.

Minderről a Washington Post számolt be. Megerősítette az információt Donald Trump is, aki a japán miniszterelnököt fogadta a floridai Fehér Házban.

Észak-Korea most csakugyan békét akar – értékelte Trump a húsvéti eszmecserét. Az USA öt helyszínt ajánlott a csúcstalálkozóra. Időközben megtartják a koreai csúcstalálkozót Panmindzsonban. Dél-Korea szeretne végre békeszerződést kötni Északkal, hiszen jelenleg csak fegyverszüneti szerződés van érvényben a két állam között 1953 óta.

Trump korábban úgy nyilatkozott, hogy május végén vagy június elején rendezhetik meg az amerikai – észak-koreai csúcstalálkozót, mely egyértelmű diplomáciai siker a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszernek. A Kim dinasztia hetven éve uralkodik Észak-Koreában, de Kim Dzsongun lesz az első, aki közvetlenül tárgyalhat egy amerikai elnökkel. A csúcstalálkozó célja a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése. Ha ezt sikerülne elérni, akkor megszűnne egy olyan háborús góc, mely nemrég még igazi atomháborúval fenyegetett a világnak ezen a különösen sűrűn lakott részén.

Fotó: Mike Pompeo / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez