Észak-Korea: vigyázz, tűz, mellé!

Észak-Korea ballisztikusrakéta-tesztet hajtott végre tengeralattjáróról szombaton, de a kísérlet valószínűleg már első pillanataiban kudarcba fulladt – közölte a dél-koreai hadsereg vezérkara.

A rakétát szöuli idő szerint 11.30-kor (közép-európai idő szerint 4.30-kor) bocsátották fel a Koreai-félsziget partjaitól keletre fekvő térségben, nem messze Szinpo várostól.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea egy nappal korábban jelentette be, hogy Dél-Koreába telepítenek egy THAAD típusú rakétaelhárító rendszert az észak-koreai fenyegetés miatt. Előzőleg Phenjan azzal fenyegetőzött a várható amerikai-dél-koreai bejelentésre, hogy miután az “hadüzenettel ér fel”, a lehető legkíméletlenebbül válaszolni fog rá.

Abe Sindzó japán miniszterelnök a szombati rakétatesztre reagálva azt mondta, hogy Észak-Korea egyértelműen megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának rá vonatkozó határozatait. “A nemzetközi közösséggel együtt szigorúan el kell ítélnünk a rakétaindítást” – jelentette ki újságíróknak nyilatkozva. A rakéta nem fenyegette komolyan Japán biztonságát – tette hozzá.

Április óta Észak-Korea több alkalommal tesztelt ballisztikus rakétát, ezek a Japán-tengerbe csapódtak be. Legutóbb június 22-én hajtott végre kísérletet egy Muszudan típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely 400 kilométer megtétele után csapódott a vízbe, mintegy 300 kilométerre a japán partoktól.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez