Románia áthelyezi nagykövetségét Jeruzsálembe

Ezt Liviu Dragnea, a kormányzó szociáldemokraták vezére jelentette be a televízióban. Dragnea nem visel semmilyen hivatalos állami tisztséget, mert ettől eltiltja egy bírói határozat.

Romániában választási csalásért ítélték el a szociáldemokrata párt vezérét, aki a háttérből irányítja a kormányzatot. Jellemző, hogy a veterán külügyminiszter, Teodor Melescanu épp Tunéziában tárgyal, tehát a döntésben legfeljebb csak telefonon vehetett részt. Viorica Dancila miniszterelnökasszony a jövő héten Izraelbe látogat. Feltehetően ez indokolja a döntést, hogy Románia áthelyezi nagykövetségét Jeruzsálembe.

Bukarestben tavaly figyelmet keltett, hogy Benjamin Netanjahu tavaly Magyarországra látogatott, és ezzel támogatást nyújtott Orbán Viktornak. Ráadásul Netanjahu a visegrádi államok vezetőivel is Budapesten találkozott. Természetesen a román diplomácia elsősorban Washingtonra figyel: Trump elnök tavaly decemberben jelentette be, hogy az USA elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Az amerikai nagykövetséget épp akkor nyitották meg, amikor Izrael a fennállásának hetvenedik évfordulóját ünnepli.

Romániában igen népes zsidó közössége élt a második világháború előtt. Jelentős részük a holocaust áldozata lett, de Antonescu miniszterelnök a román állampolgárságú zsidókat nem adta ki a náci Németországnak, így több százezren megmenekültek. Nagyrészük kivándorolt azután Izraelbe, ahol most ünneplik a zsidó állam megalapításának a hetvenedik évfordulóját.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez