Új korszak a két Korea kapcsolatában

Így értékelte a két elnök találkozását Panmindzsonban az észak-koreai televízió, amely évtizedeken keresztül háborúval fenyegette Dél-Koreát. Kim Dzsongun még arra is hajlandó volt, hogy átlépje a fegyverszüneti vonalat, mely 1953 óta választja ketté a Koreai-félszigetet. Ilyen gesztusra Észak-Korea egyetlen vezetője sem volt hajlandó eddig.

A két koreai elnök kifejezte reményét, hogy végre békeszerződést köthetnek egymással, hiszen a háborúnak hivatalosan mindmáig nincs vége. Csak fegyverszüneti megállapodás van. A békeszerződéshez szükség van a két érintett nagyhatalom, az USA és Kína hozzájárulására is. Kim Dzsongun nem sokkal ezelőtt felkereste Pekinget és hamarosan találkozik Donald Trumppal. Az amerikai-észak-koreai találkozó is unikum: soha egyetlen észak-koreai vezetőnek sem sikerült tárgyalóasztalhoz ülnie az Egyesült Államok elnökével. Mind Észak-Koreában, mind pedig Washingtonban azzal dicsekszik a vezetés, hogy a kemény vonal bevált. Észak-Korea éveken át nukleáris háborúval fenyegette a világot, míg Donald Trump megelőző katonai csapást helyezett kilátásba. Már Dél-Koreában gyakorolt az az amerikai kommandós csapat, mely 2011-ben Oszama bin Ladennel végzett Pakisztánban.

Donald Trump és Kim Dzsongun találkozására május végén vagy június elején kerülhet sor – jelezte az Egyesült Államok elnöke. A cél az, hogy a Koreai-félszigetet megszabadítsák a nukleáris fegyverektől. Erre Észak-Korea ifjú diktátora ígéretet tett, de cserébe azt kérte: az USA garantálja, hogy nem indít semmiféle akciót a világtól eddig elzárkózó nemzeti kommunista rendszer megbuktatására.

Fotó: AP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez