A Moszad bemutatja – az iráni egyezmény

Izrael miniszterelnöke jól időzített leleplezéssel állt elő: Netanjahu szerint Irán folyamatosan megsérti a 2015-ben aláírt nukleáris egyezményt, mert titokban folytatja kutatóprogramját az atombomba megszerzésére. A Moszad 55 ezer oldalt és 183 CD-t produkált ennek bizonyítására.

Ezeket a dokumentumokat eljuttatták az Egyesült Államokba, ahol Trump sietett kijelenteni: ezért neveztem szörnyen rossznak az iráni nukleáris egyezményt. Az amerikai elnöknek május 12-ig kell nyilatkoznia arról: felmondja-e a megállapodást?

Remek időzítés – írta gúnyosan Twitteren Irán külügyminisztere. A fiú, aki mindig farkast kiált, és íme határidőre meg is jelenik a farkas. Mohammad Dzsavad Zarif külügyminiszter arra célzott, hogy Izrael kormánya eddig is állandóan bírálta a nukleáris egyezményt, melyet hat nagyhatalom írt alá Iránnal 2015-ben. Az iráni diplomácia vezetője szerint semmi új sincs Izrael vádjaiban. Gadi Eizenkot tábornok, Izrael fegyveres erőinek vezérkari főnöke nemrég úgy nyilatkozott a Haaretz című izraeli lapnak, hogy Irán megsérti a nukleáris egyezményt, de nem olyan mértékben, hogy ez komolyan veszélyeztetné a zsidó állam biztonságát.

Valójában a stratégiai fenyegetést Izrael számára nem az jelenti, hogy Irán titokban folytatja katonai nukleáris programját, hanem az, hogy katonailag berendezkedik Szíriában. Itt hadiüzemeket is létesített és innen szállít rakétákat a libanoni Hezbollah milíciának, amely azután felhasználja azokat Izraellel szemben. Irán nem ismeri el Izrael létezését. Ráadásul megerősítette befolyását a palesztinok között azt követően, hogy Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. Izrael attól tart, hogy Irán és szövetségesei bekerítik és közvetlenül fenyegetik a fennmaradását – hangsúlyozta Eizenkot tábornok. A vezérkari főnök elismerte, hogy az izraeli légierő folyamatosan támadja az iráni katonai létesítményeket Szíriában.

Míg Trump elnök lelkesen üdvözölte Netanjahu bejelentését, a nukleáris egyezményt aláíró többi nagyhatalom a kétségeit hangoztatja. Nemrég Anglia, Franciaország és Németország vezetői közös nyilatkozatban szólították fel Donald Trumpot: ne mondja fel az egyezményt! Lehet, hogy az rossz, de még mindig jobb, mint a semmi – hangsúlyozta Angela Merkel kancellár Washingtonban. Ennek ellenére mind valószínűbbnek látszik, hogy Trump felmondja az egyezményt. Erre egyértelműen utalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Izraelben és Szaúd-Arábiában. Az USA jelenleg – szövetségben Izraellel és Szaúd-Arábiával – katonailag is szemben áll Iránnal Szíriában. Csakhogy Irán sincs szövetségesek nélkül: Oroszország és a NATO-tagállam Törökország vezérkari főnökei rendszeresen egyeztetnek iráni kollégájukkal. A Közel-Kelet egyre inkább puskaporos hordóhoz hasonlít, ahol mind több állam kíván atombombához jutni. Az atombomba esetleges bevetése pedig beláthatatlan következményekkel járhat a sűrűn lakott Közel Keleten.

Fotó: nehézvizes reaktor, Arak, Irán, 2012 / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez