Szeptembertől indul az új szaúdi szupervonat

Mekka és Medina között viszi majd az utasokat óránként több mint 300 kilométerrel a sivatagi királyság első nagy sebességű villanyvonata.

Ez lesz a Közel-Kelet leggyorsabb vonata – jelentette ki a közlekedési miniszter, hozzátéve, hogy számításaik szerint az első teljes évben, vagyis jövőre 60 millió utast visz majd. 450 kilométeres útja áthalad az Abdullah királyról elnevezett gazdasági városon, melyet rövid szakasz köt össze a dzsiddai nemzetközi repülőtérrel.

A közlekedés a nemzetgazdaság egyik fő pillére, annak a nagyszabású, gazdasági újjászületési tervnek a kulcsfontosságú mozgatója, amely a Vision 2030 nevet kapta. Minderről az illetékes miniszter a kétnapos Mekka Gazdasági Fórumon beszélt a dzsiddai Ritz Carlton hotelben. Közölte, hogy a Mekka-Medina vasút mellett új repteret is építenek Dzsiddában, a Vörös-tenger partján. Ez már most májusban működni kezd – igaz, egyelőre csak limitált számú belföldi járatot indít és fogad. Júliustól és szeptembertől azonban újabb hazai járatok lépnek be, hat nemzetközivel együtt. Amikor 2019-ben teljesen elkészül, 46 kapun át érhetik majd el gépeiket az utasok. Ötször lesz nagyobb a létesítmény a mostaninál, évente 30 millió embert szolgál majd ki. De 12 másik, belföldi repülőteret is bővítenek Szaúd-Arábiában.

Forrás, fotó: Arab News

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez