Trump aláírta a holokauszt kárpótlási törvényt – Varsóban diszkriminációt emlegetnek

Justice for Uncompensated Survivors Today. Vagyis igazságot azoknak a holokauszt-túlélőknek, akiket nem kárpótoltak. Rövidítve Just – ez az új amerikai törvény neve és ez rendkívüli mértékben bosszantja a varsói kormányt.

De miért? Az új amerikai törvény kimondja: a washingtoni külügyminisztériumnak rendszeresen jelentést kell készítenie arról, hogy az európai államokban milyen kompenzációt kaptak a zsidók azért, mert a holokauszt idején, illetve a második világháború után javaikat jórészt kisajátították. Minden európai államban törvény szabályozza ezt – kivéve Lengyelországot. Pedig ott élt a legnagyobb zsidó közösség a holokauszt előtt. Döntő többségüket meggyilkolták és javaikat elkobozták a nácik. A kommunisták nem ölték meg őket, de javaik jó részét elvették, mint kapitalista tulajdont. Néhányan – egyéni alapon – kaptak kárpótlást az elmúlt több mint hetven év során, de törvény ma sincs Varsóban, mely ezt szabályozná.

Trump aláírására reagálva a lengyel külügyminiszter bírálta az új amerikai törvényt, mondván, az pozitívan diszkriminálja a zsidókat. Az ynetnews nevű izraeli portálnak a lengyel külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy mások is szenvedtek a második világháború idején és mások javait is elkobozták a kommunisták 1945 után. A varsói kormány nem kíván különbséget tenni az áldozatok között – mondta a lengyel külügyminiszter. Most minden bizonnyal a lengyel kormány is rákényszerül a változásra, hiszen az USA az első számú szövetségese. Washingtonban már korábban is bírálták a lengyel holokauszt-törvényt, mely kicsapta a biztosítékot Izraelben. A zsidó államban most üdvözölték az új amerikai törvényt, és kifejezték reményüket, hogy Lengyelország több mint hetven évvel a holokauszt után végre hoz egy törvényt, mely kimondja a felelősségét a zsidók tömeges kiirtásában és javaik elkobzásában.

Fotó: Holokauszt-kiállítás az amerikai fegyveres erők múzeumában, Daytonban

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Magyarországon az állam is sok mindent ellopott. Lásd 1891/2012. Ombudsmani Jelentést.

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez