Kinek kémkedett a francia titkosszolgálat két letartóztatott ásza?

Hazaárulással vádolta meg a DGSE két ex-munkatársát Florence Parly asszony. Franciaország hadügyminisztere szerint a francia külföldi hírszerzés két munkatársa olyan fontos információkat juttatott el egy nagyhatalomhoz, melyek veszélyeztethetik Franciaország nemzetbiztonságát.

A hadügyminiszter asszony nem említette meg, hogy melyik nagyhatalomról van szó, de a párizsi Le Figaro szerint Kína volt a megbízó állam.

A francia hírszerzés egyik ásza ugyanis Pekingben szolgált. A kémelhárítás nemcsak őt, de a nejét is letartóztatta. A kínaiak érdeklődése az EU kulcsállamai iránt nem új keletű, bár a hírszerzés fő célpontja továbbra is az Egyesült Államok. Franciaország és Kína között nincsenek komoly politikai érdekellentétek, de a globális gazdaságban mindkét állam fontos szereplőnek számít. Pekingben a hírszerzés egyik legfőbb feladata az új technológiák megszerzése, főként olyan területeken, melyek meghatározóak lehetnek a következő periódusban. Ilyen mindenekelőtt az informatika. Macron elnök még miniszterként az informatikai területet is felügyelte. Tisztában van tehát ennek a jelentőségével, és azt szeretné, ha Franciaország az élvonalba kerülne. A kínaiak is oda szeretnének jutni…

Fotó: a DGSE főhadiszállása / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez