Roman Abramovics izraeli állampolgár lett

A Chelsea futballcsapat tulajdonosa, Nagy-Britannia 13. leggazdagabb embere, aki vízumproblémák miatt nem térhet vissza Londonba, megkapta az állampolgárságot Izraelben.

Magángépen érkezett a Ben Gurion repülőtérre, ahol a televíziós kamerák előtt átnyújtották neki az izraeli útlevelet. A zsidó állam megalakulásakor hetven évvel ezelőtt garantálta, hogy minden zsidó származású egyénnek garantálja az állampolgárságot, ha ezt nem zárja ki valamilyen fontos diplomáciai tényező. Meyer Lansky, a New York-i maffia egyik főnöke például nem kapta meg az állampolgárságot Izraelben, mert az amerikai hatóságok ezt ellenezték. Roman Abramovics esetében nem merült fel ilyen tényező, ezért az orosz oligarcha megkapta az állampolgárságot Izraelben. Miért most vált ez fontossá Roman Abramovicsnak, aki zsidó családban született a Komi köztársaságban még a nagy Szovjetunióban?

Az 52 éves dollármilliárdos üzletember vízuma a múlt hónapban járt le Nagy-Britanniában. Egyelőre nem hosszabbították meg, és ezért nem tudott résztvenni az Angol Kupa döntőjén sem, ahol a Chelsea győzött és elnyerte a kupát. Miért keményítettek be a brit hatóságok?

Az ok a Szkripal ügy. Az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét a lányával együtt félholtan találtak meg egy padon Salisburyben, Nagy-Britanniában. Ideggázzal kábították el őket, sokáig az életük is veszélyben forgott. Végül megmenekültek, de a brit kormány szerint egyértelmű: az orosz ex-ezredest, aki átállt a másik oldalra, Moszkva parancsára próbálták meg eltenni láb alól. Az oroszok természetesen tagadnak, de Nagy-Britannia orosz diplomatákat utasított ki és feketelistákat állított össze, melyre Putyin barátainak a nevét írták fel. Roman Abramovics is Putyin barátja. Az orosz elnök helikopteren látogatta meg őt London környéki birtokán. De ez már régen volt, most mélyponton vannak Oroszország és Nagy-Britannia kapcsolatai. Ennek a levét issza Roman Abramovics. Aki most immár izraeli útlevéllel vígan utazgathat a nagyvilágban. Reménykedhet abban, hogy Nagy-Britannia is hamarosan megenyhül iránta, és hamarosan újra a Chelsea csapatának díszpáholyában üdvözölheti a londoni elitet – immár nemcsak orosz, de izraeli állampolgárként is

(Visited 1 times, 1 visits today)

2 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Érdekesség, kiegészítésül:
    R.A.a magángépén érkezett a loddi reptérre, egy Airbus gépen. (Jöhetett volna saját jachtján is, amelyik a második legnagyobb a világon – de az túl lassú lett volna). Alijázásával (=bevándorlás) elfoglalta az első helyet Izrael milliárdosai listáján, vagyonát 12-14 milliárd dollárra becsülik (az eddigi elsőnek csak 9 milliárdja van). Ezután R.A. felment a reptér kis iridájába, ahol az újonnan jötteket fogadják. Ott megkapta új személyi igazolványát, egy sim-kártát, taj-kártyát, és felvette a minden új olénak járó, kb. 700 dollárnyi elsősegélyt. Kedves… Már miért ne, nem igaz? Egyenlő jogok!

    Válasz
  2. Kedves Szerkesztőség, hány napig / hétig tart egy jogi ellenőrzés, ami után közlik a hozzászólást?
    Üdvözlettel és választ várva: GZ.

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez