Ateistákra vadásznak Egyiptomban

Megrohamozta a rendőrség az “ateisták kávéházát” Kairóban, ahol nem sokkal korábban az Al-Azhar nagymecset egyik befolyásos imámja közölte: “Egyiptomban él a legtöbb ateista az arab világban”.

Az egész muzulmán világban nagy tekintélynek örvendő Al-Azhar nagymecset egyik prédikátora szerint összesen 866 ateista él Egyiptomban. Tunézia áll a második helyen a listán, ott a számuk állítólag 322. Ebben a két országban az arab tavasz fordulatot idézett elő a politikai rendszerben, de a vallási tradíciók tekintetében nem. Honnan tudják egy 90 milliós országban, hogy ki ateista és ki nem? –  firtatja a sajtó és a Facebook közönsége. Annál is kevésbé tartják elfogadhatónak az ateisták elleni vallási fellépést, mert nem sokkal korábban az Al-Azhar nagymecset megtagadta azt a kérést, hogy nyilvánítsák eretneknek a Kalifátus híveit. A Sinai félszigeten működő iszlamista szervezetek egy része letette a hűségesküt a Kalifának, aki Irak és Szíria egyes részein “uralkodik” az Iszlám Állam vezetőjeként. Ezek a dzsihádharcosok rendszeresen hajtanak végre merényleteket a hadsereg és a rendőrség ellen Egyiptomban.

Mi lesz, ha az ateisták vagy a vallási kisebbségek célponttá válnak? Murszi elnök idejében voltak merényletek keresztény templomok ellen. Még Mubarak idejében megtámadtak több ateista hírében álló értelmiségit. A 2006-ban elhunyt Nobel díjas írót, Nagib Mahfuzt például megkéselték a szülővárosában, Kairóban. Az író túlélte a merényletet, de az akció érthető riadalmat okozott Egyiptomban, amely az arab világ legnépesebb állama. Az arab államok többségéhez képest Egyiptom a vallási tolerancia országának számít, már csak azért is, mert a területén jelentős kopt keresztény kisebbség él. Ugyanakkor vannak vallási türelmetlenek is. A Muzulmán Testvériség mozgalmat betiltották, a vezetői börtönben, de a szalafisták és más fanatikus szervezetek háborítatlanul működnek, és időnként hajtóvadászatot hirdetnek az “ateisták ellen”. Egyiptom elnöke igyekszik elszigetelni az országot a dzsihádharcosok befolyásától, mely mind a szomszédos Líbiában, mind pedig Szíriában és Irakban igen jelentős. Az ateisták elleni hajtóvadászat azt mutatja: Egyiptomban is sokan követnék szívesen ezt az irányt, melyet az egész arab világban befolyásos Al-Azhar nagymecset a kormányzat kérésére sem nyilvánított eretneknek Egyiptomban.

(Kép: Europress/AFP)

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez