Hamarosan megtudjuk, hol lesz Egyiptom új fővárosa

Az egyiptomi kormány már nyáron jelezte: új adminisztrativ fővárost tervez, Kairótól keletre. Most Asraf Szalman befektetési miniszter közölte: heteken belül előállnak a részletekkel. Van, amit már most is lehet tudni.

A kormányhivatalokat, a minisztériumokat és a nagykövetségeket költöztetnék ki a túlzsúfolt Kairóból. Az új fővárost a vörös tengeri Szokhnával, illetve Szuezzel összekötő utak mentén építenék fel.

A projekt része annak a nagyobb tervnek, amelyet Abdel Fattah asz-Szíszi elnök vázolt fel már korábban, a Jövő térképe címmel. Ezt a NASA egykori geográfusa, Farouk el-Baz jegyzi. Új városok építése szerepel benne, az őket összekötő utakkal, vasutakkal és repterekkel.

De a program nem áll meg az építkezéseknél: megújuló energiaforrások használata is szerepel benne, például nap- és szélenergiáé, hogy el tudják látni a rohamosan növekvő népességet. És a munkanélküliség csökkentését is reméli tőle Szíszi elnök.

Az új főváros konkrét terveit Sarm el Sejkben ismertetik majd, márciusban, egy gazdasági konferencián – tudta meg a The National című lap, amelyet az Egyesült Arab Emírségekben szerkesztenek. Szalman miniszter azt már most elárulta, hogy “nagyon nagy városról beszélünk. Akkoráról, mint Új-Kairó (a mostani főváros egyik divatos és előkelő negyede – a szerk.) Ez lesz az Új Kairó maga.”

Több mint 28 ezer hektáron építik fel, 12 év alatt. Azt még nem tudni, hogy ki vezeti a beruházást, de a Bloomberg a héten arról írt, hogy az Emírségekben működő Emaar ingatlanfejlesztő cég tárgyal az egyiptomi kormánnyal erről.

Ma Kairó a világ egyik legzsúfoltabb városa, csaknem 20 millió lakossal, szennyezett levegővel, állandó közlekedési dugókkal és illegálisan felhúzott lakóházak tömkelegével.

(Visited 12 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez