Az amerikai hírszerzés nem hisz Kim Dzsongun ígéretének

A Defense Intelligence Agency /katonai hírszerzés/ magukat megnevezni nem kívánó munkatársai tudatták a CNN hírtelevízióval, hogy a műhold-felvételek tanúsága szerint Kim Dzsongun sem a nukleáris, sem pedig a rakétafejlesztéseket nem állította le. Pedig erre tett ígéretet Szingapúrban. Igaz persze, hogy Trump elnök a szankciók eltörlését ígérte meg, azután mégiscsak meghosszabbította őket egy évvel.

Mike Pompeo csütörtökön Észak-Koreába látogat. Idén ez lesz a harmadik útja az amerikai külügyminiszternek a világtól elzárkózó nemzeti kommunista államban. Ő készítette elő a szingapúri csúcstalálkozót, melynek során ígéretek hangzottak el, de konkrétan nem állapodtak meg semmiben. John Bolton, Trump nemzetbiztonsági tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy egy éven belül le lehet szerelni Észak-Korea nukleáris fegyverzetét.

Ki fizet ezért? – kérdik Észak-Koreában, ahol képmutató mosollyal közlik: nincs pénzük a döntő hadműveletre. Ezért is utazik Pompeo külügyminiszter Phenjanba, hogy kiderítse: hogy állnak tulajdonképp az ügyek? Trumpnak a novemberi választások előtt jól jönne egy diplomáciai siker. A szingapúri csúcs minden bizonnyal ebbe a kategóriába tartozik, de csak akkor, ha lesz valamiféle kézzelfogható eredménye is. A katonai hírszerzés Washingtonban kételkedik – de hát neki ez a dolga.

Kim Dzsongun tudja, hogy a szankciókat csak akkor oldják fel, ha végképp búcsút mond az atomfegyvereknek. Ha a szankciókat nem szüntetik meg, akkor a külföldi befektetők sem sietnek Észak-Koreába. Nélkülük viszont életszínvonal-emelkedés sem lesz. Pedig lehet, hogy Kim Dzsongun erre kívánja alapozni rendszere jövőjét. Egyelőre azonban számára legfontosabb a biztonság: csak akkor adja fel az atomfegyvert, ha az amerikaiak garantálják, hogy nem teszik el láb alól, mint Oszama bin Ladent vagy Szaddám Huszeint. Mike Pompeo feladata az lesz Phenjanban, hogy ezeket a garanciákat megadja. Más kérdés, hogy egy ilyen garanciának mi az értéke egy nagyhatalom gyakorlatában?

Fotó: U.S. Department of Defense

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez