Gandhi gyilkosát félistenként tisztelik a hindu nacionalisták

Ezüsturnában Nathuram Godse hamvai a kiállításon, ahol Mahatma Gandhi gyilkosa elé járulhatnak azok, aki hőstettnek tartják brit India legnagyobb politikai vezetőjének a megölését. Egy hangfelvételt is meg lehet hallgatni, melyen a hindu nacionalista tettes megindokolja a gyilkosságot.

Majd azt is hallani, hogy a bíróság emiatt halálra ítéli 1948-ban. Végül a kivégzés is rajta van a hangfelvételen: a gyilkos utolsó szavai, a kötél surrogása és annak zaja, ahogy a hóhér kirúgja alóla a széket.

Miért gyűlölik ma is a hindu nacionalisták India szent emberét, aki kivívta az akkor 400 milliós ország függetlenségét? Azért, mert nem tudta megakadályozni India felosztását: a brit Radzs három részre szakadt. Közepén maradt India, de nyugaton megalakult Pakisztán és keleten Banglades, amely kezdetben egységes muzulmán állam volt. Később azután Banglades is önálló állam lett – India segítségével. A szétválás szörnyű vérfürdővel járt: a hinduk, a muzulmánok és a szikhek egymást gyilkolták. Több mint egymillió halálos áldozat, több mint tízmillió menekült – ez volt a mérlege a felosztásnak, melyért a hindu nacionalisták ma is Mahatma Gandhit hibáztatják.

Holott Winston Churchill brit miniszterelnököt kellene. A 2. világháború végén ugyanis ő találta ki India felosztását. De miért? Őfelsége miniszterelnöke úgy ítélte meg, hogy a világháborús győzelem után Sztálin megcélozza majd Karacsi kikötőjét, hogy a szovjet flotta kijusson az Indiai-óceánra. Az indiai Kongresszus pártban, melyet Gandhi vezetett, de Nehru irányított, számtalan szovjet ügynök munkálkodott. Churchill attól tartott, hogy a hatalomra jutó Kongresszus párt a függetlenség után lehetővé teszi majd a Szovjetuniónak, hogy flottatámaszpontot létesítsen Karacsiban. Ezt mindenképp meg kívánta akadályozni. Ezért kitalálta Pakisztánt. A muzulmánok ugyanis gyűlölték a hitetlen kommunistákat. Így lett Abu Dzsinnah, a muzulmánok vezetője a független Pakisztán első elnöke.

A szovjet flotta nem kapta meg Pakisztánt, amely Anglia és az USA elszánt szövetségese volt és maradt. Mahatma Gandhinak tehát semmilyen felelőssége sem volt India felosztásában, de gyilkosa ezt nem tudhatta 1948-ban. Ami érdekes, hogy a hindu nacionalisták ma is szentként tisztelik a gyilkost abban az Indiában, melynek élén jelenleg a BJP hindu nacionalista párt áll. India és Pakisztán szembenállása azóta is fennmaradt, pedig Mahatma Gandhi álma az egységes India volt, ahol a különböző vallású és nyelvű népek békében élnek együtt.

Fotó: Mahatma Gandhi a feleségével / Flickr

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez